Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

“Academisch pesten”; ook in de medische wereld een bekend issue

vrijdag 16 juli 2021, Tijd 14:02 uur

Academisch pesten: de term die wordt gebruikt wanneer de opleiding of carrière van een persoon wordt geschaad door machtsmisbruik in een academische setting. Uit onderzoek blijkt dat er ook academisch wordt gepest in de medische wereld. Dat concluderen Tauben Averbuch en zijn collega’s naar aanleiding van een systematische beoordeling die in de BMJ Open (een academisch en medisch tijdschrift) werd gepubliceerd.

Academisch pestgedrag

 Er maakten 68 studies deel uit van het onderzoek en daarvan werden 28 studies “gebruikt” om een aantal hoofdcategorieën van academisch pestgedrag op te stellen. Zo spreken ze bijvoorbeeld van destabiliseren. Dat houdt in dat iemand gedwongen wordt om onder zijn of haar niveau te werken of bewust belangrijke informatie moet achterhouden om zijn of haar werkprestaties te verminderen. Er is sprake van ondermijning van de professionele status als iemand overmatig in de gaten wordt gehouden en bekritiseerd. Ook worden werknemers soms geïsoleerd: dan worden ze professioneel of sociaal buitengesloten. En tevens moeten sommige onnodig overwerken. Dit is de meest voorkomende vorm van pesten.

Medisch specialisten

Toch blijkt er verschil te zitten in het pestgedrag en de verschillende “groepen”. Specialisten in opleiding hebben het voornamelijk over disciplinaire maatregelen, medisch specialisten geven aan dat hen regelmatig bepaalde verantwoordelijkheden worden ontnomen en geneeskundestudenten rapporteren vooral de aanhoudende kritiek.

De impact van het pestgedrag is groot: maar liefst 25 duizend mensen deden mee aan het onderzoek. Slachtoffers geven aan dat zij veel last hebben gehad van stress tijdens het pesten en sommigen daardoor ook overwogen om te stoppen met hun baan of studie. Tevens geven de ondervraagden aan dat zij ook risico’s zagen voor de patiëntveiligheid.

Enkele studies vroegen of slachtoffers dit pestgedrag hadden gemeld. Hiervan gaf slechts een derde aan een formele klacht te hebben ingediend. Dit pakte overigens lang niet altijd goed uit voor het desbetreffende slachtoffer.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief

error: