Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Indicatieregister Wlz: voor betere langdurige zorg

dinsdag 01 augustus 2023, Tijd 7:20 uur

Indicatieregister Wlz: voor betere langdurige zorg

Eindelijk is het er: het indicatieregister Wet langdurige zorg. Of: iWlz in het kort. Het doel is meer overzicht én inzicht voor cliënten in hun eigen zorginformatie en -proces. En voor zorgprofessionals: minimale administratie en uitstekende informatie over de langdurige zorg voor hun cliënten.

Eén bron

Aan het iWlz werkten veel partijen uit de Wlz samen: onder andere zorgaanbieders en zorgkantoren. Samen zochten zij naar een nieuwe manier om Wlz-gegevens uit te wisselen.

Men wilde met name af van het ‘estafettemodel’. Oftewel: de werkwijze waarbij verschillende partijen continu gegevens uitwisselden in allerlei berichten. Bij dat doorgeven van informatie is te veel ruimte voor vergissingen. Bovendien kost het heel veel mensen heel veel tijd.

Dankzij de iWlz kan elke bevoegde partij nu informatie ophalen uit één bron. Waar de informatie dus ook slechts één keer vastgelegd wordt. Waarna die alleen nog maar bijgehouden hoeft te worden. Met ettelijke voordelen: betere afstemming, beter overzicht, beter inzicht, minder marge voor fouten.

Livegang iWlz pas het begin

Naast het indicatieregister zijn er andere registers die men op dezelfde wijze beschikbaar wil stellen. Denk aan gegevens van cliënten, zorgbemiddeling en zorglevering.

Allemaal met datzelfde hogere doel: betere organisatie van passende langdurige zorg. Het is daarom mooi dat zo veel partijen uit de keten samenwerkten, óók zorgverzekeraars onderling.

Want daar hangt het succes van dit zogenaamde ‘netwerkmodel’ grotendeels vanaf: de welwillendheid om kennis algemeen aan elkaar beschikbaar te stellen. Dus ook bijvoorbeeld wanneer iemand overstapt van verzekeraar. Zo hoeft die kennis niet opnieuw verzameld te worden; die ís er al.

Volgende livegang: het bemiddelingsregister

Welk register straks als tweede live gaat, is al bekend: het bemiddelingsregister. Daarin staat data over welke zorg in natura is toegewezen door zorgkantoren. En of er een persoonsgebonden budget ingezet wordt.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief