Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Schokkend; maar liefst 1 op de 3 vrouwen krijgt Alzheimer

zondag 18 oktober 2020, Tijd 16:25 uur

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. En dat veel vrouwen ermee te maken krijgen staat prominent op de website van Alzheimer Nederland. Zij melden dat maar liefst één op de drie vrouwen dementie krijgt. Dat getal lijkt ongeloofwaardig, maar het klopt helaas wel.

280 duizend mensen met dementie

In Nederland leven ruim 280 duizend mensen met dementie, waarvan er 180 duizend vrouw zijn. Echter, er leven ongeveer 8,5 miljoen vrouwen in Nederland. Dat betekent dat “maar 2 procent” (1 op de 50) van de vrouwen dementie heeft. Hoe zit dat dan met die “één op de drie”?

Dit is eenvoudig te verklaren; het verschil zit hem in hebben en krijgen. Het ene getal (1 op de 50) laat zien hoeveel vrouwen momenteel dementie hebben en het andere getal (1 op de 3) staat voor het aantal vrouwen dat ooit dementie krijgt. Maar, hoe komt het getal èèn op de drie tot stand?

Alzheimer

Centraal Bureau voor de Statistiek en bevolkingsonderzoeken

Statici maken gebruik van twee soorten statistieken om dit getal te berekenen. Allereerst zijn dat de sterfte-statistieken en cijfers. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent deze cijfers en stelt ze beschikbaar. Deze statistieken kunnen gebruikt worden om te berekenen hoeveel kans iemand ieder jaar heeft om te overlijden. Ten tweede zorgen bevolkingsonderzoeken ervoor dat we weten wat de kans is dat iemand in een bepaald levensjaar dementie krijgt.

Vervolgens kunnen deze twee soorten statistieken gebruikt worden om een beeld te schetsen van de impact van dementie bij vrouwen. In Nederland is de kans om jong te overlijden gelukkig klein. Vanaf het 50e levensjaar stijgt de kans om te overlijden. Echter, dementie is rond dit levensjaar bijna nooit de oorzaak van het overlijden. Na het 70e levensjaar krijgen veel mensen dementie, waarna zij uiteindelijk overlijden aan deze ziekte. Uit de cijfers blijkt dat 14 procent van de mannen is overleden aan dementie en ruim 30 procent van de vrouwen. Een belangrijke kanttekening daarbij is dat vrouwen over het algemeen ouder worden en dus ook een grotere kan hebben om dementie te krijgen.

Onderzoekcijfers Rotterdam

De kans van één op drie is tot stand gekomen met cijfers uit een onderzoek uit 1995 uit Rotterdam. Toch laten ook recente cijfers van dezelfde groep zien dat de levenskans op dementie voor vrouwen net zo hoog blijft. Een belangrijk verschil is er wel ten opzichte van “vroeger”; steeds meer mensen gaan gezonder leven. Het gevolg daarvan is dat we ouder worden en ziektes, zoals hart- en vaatziekten of kanker, vermijden. Helaas blijkt dat gezond leven nog geen garantie biedt om dementie te voorkomen. Wel is het zo dat het gemiddeld later in het leven voorkomt. Kortom, we winnen extra levensjaren door gezond te leven en bovendien hebben we gemiddeld minder levensjaren met dementie. Genoeg redenen om je bewust te worden van een gezonde leefstijl.

Auteur: redactie Zuster Jansen
Bron: Alzheimer Nederland

Nu in het nieuws archief

error: