Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Wlz-budget 2021: tekort bij zorgaanbieders en Zilveren Kruis

vrijdag 19 november 2021, Tijd 11:25 uur

Zorgverzekeraars Nederland en Brancheorganisatie Actiz baren zich zorgen over de tekorten in de regionale Wlz-budgetten voor 2021. De langdurige zorg groeide dit jaar harder dan was voorspeld en daarbij vallen de Wlz-kosten ook hoger uit door corona. Veel zorgaanbieders en het zorgkantoor van het Zilveren Kruis zitten in elf regio’s met veel onzekerheid, omdat het budget niet toereikend is voor de benodigde verpleegzorg.

Meer patiënten in de langdurige gezondheidszorg

De oorzaak hiervan is dat er meer patiënten in de langdurige gezondheidszorg terechtkwamen dan oorspronkelijk werd gedacht en er extra kosten zijn gemaakt vanwege corona. Jaarlijks krijgt ieder zorgkantoor een budget om alle Wlz-zorg in te kopen, maar door de onverwachte stijging in de langdurige ggz kan er minder budgettaire ruimte overblijven voor bijvoorbeeld verpleeg-, en gehandicaptenzorg.

Het Zilveren Kruis kampt dit jaar met een fors tekort. De budgetten zijn al herverdeeld tussen de verschillende zorgkantoren, maar tevergeefs. De zorgkantoren hebben het ministerie van VWS al eerder gemeld dat, ook na de herverdeling, het tekort wordt ingeschat op maar liefst 70 miljoen euro.

Onzekerheid budgetten

Langere wachttijden zijn een mogelijk gevolg van de onzekerheid over de budgetten. Dit is onacceptabel voor cliënten die op zoek, – en afhankelijk zijn van een plek in de verpleegzorg. Alle partijen staan samen voor een grote uitdaging om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven bieden aan zorgbehoevenden, terwijl er uiteindelijk minder zorgpersoneel en financiële middelen per cliënt beschikbaar is.

Om groeiende wachttijden te voorkomen, zullen zorgaanbieders en zorgkantoren de situatie de komende maanden zorgvuldig monitoren. Zorgverzekeraars Nederland en Brancheorganisatie Actiz zijn met het ministerie van VWS en de NZA op zoek naar een oplossing voor de financiële tekorten van 2021. Politiek Den Haag wordt gevraagd om meerjarige duidelijkheid te geven over het financiële kader voor de langdurige zorg. Dit geeft zorgaanbieders en zorgkantoren de mogelijkheid om een helder toekomstbeeld te schetsen en te investeren in doelmatige organisatie in de verpleegzorg.

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

Nu in het nieuws archief

error: