Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Ziekenhuizen ‘AI-ready’ maken: waar moet rekening mee gehouden worden?

zaterdag 12 augustus 2023, Tijd 10:59 uur

Het is een bekend fenomeen bij mensen die regelmatig in het ziekenhuis komen: zodra ze weer over de drempel van hun eigen huis stappen na een doktersafspraak zijn ze inmiddels weer veel informatie vergeten. Dat is helemaal niet gek, want in veel gevallen krijgen patiënten flink wat informatie en termen te verwerken. Met behulp van AI-toepassingen zijn de summiere dossieraantekeningen verleden tijd.

AI, ofwel Artificiële Intelligentie, kan helpen om de zorg te verbeteren. Zo bestaan er momenteel AI-toepassingen die, zonder dat een arts of patiënt mee hoeft te schrijven, begrijpelijke verslagen van een consult kunnen maken. Toch moet er veel gebeuren, voordat deze AI-toepassingen in de praktijk gebruikt kunnen worden.

Traject “Zorginstellingen AI-ready maken”

Het is dus wenselijk dat AI een groter aandeel in de zorg gaat krijgen, maar de transitie gaat nog moeizaam. Om die reden heeft de Nederlandse AI Coalitie een traject opgezet, zodat zorginstellingen zelf in staat zijn om zorg slimmer te organiseren met behulp van effectieve en efficiënte AI-toepassingen. Het traject heet “Zorginstellingen AI-ready maken”. De zes deelnemende ziekenhuizen (SKB Winterswijk, Ziekenhuis St Jansdal, het Isala in Zwolle, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het UMC Utrecht en het Amsterdam UMC) hebben de afgelopen maanden in kaart gebracht welke behoeftes er zijn om ziekenhuizen “AI-ready” te maken. Daarbij werden drie belangrijke aandachtspunten aan het licht gebracht.

Drie belangrijke speerpunten

Zo is er behoefte aan een landelijk kennisplatform waarop ervaringen, informatie en kennis gedeeld kunnen worden. De ziekenhuizen kunnen dan makkelijker samenwerken én samen leren. Nu zijn de bestaande platforms en samenwerkingsverbanden niet met elkaar verbonden, maar dat zou wel van meerwaarde zijn.

Daarnaast moet besluitvorming op bestuurlijk niveau beter ondersteund worden. Het aanvullen van de mindmap “bestuurlijk agenderen”, zou daarvoor een goede stap zijn.

Bovendien is het raadzaam om succesvolle AI-innovaties breder te delen. Denk hierbij aan AI-toepassingen die hun waarde in het ziekenhuis bewezen hebben. Hierdoor wordt het vertrouwen rondom het relatief nieuwe begrip vergroot.

Zorg & ICT evenement

Op 14 juni hebben de deelnemende partijen de eerste resultaten gedeeld op het Zorg & ICT evenement in de Jaarbeurs. Zorgbestuurders zijn daarbij in gesprek gegaan met elkaar, maar ook met ‘de zaal’. De hele dag stond in het teken van “samen op weg naar slimmere zorg met AI.”

De tweede fase van het traject zal bestaan uit ‘samen leren door te doen’. De deelnemende partijen gaan de geselecteerde toepassingen dan implementeren.

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

Nu in het nieuws archief