Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Parkinson ontdekken vóór de symptomen

donderdag 04 mei 2023, Tijd 10:52 uur

Binnenkort is het wellicht mogelijk om Parkinson te ontdekken, nog vóór de eerste symptomen. Amerikaanse wetenschappers lijken een methode gevonden te hebben. Die moet nog beter getest worden, maar de resultaten tot nu toe geven alle reden tot optimisme.

Wat als de methode echt werkt? Dan is dat een belangrijke stap richting genezing. En daarvóór de mogelijkheid voor een veel milder verloop van de ziekte van Parkinson.

Diagnose nu lastig

Tot nu toe is een diagnose van Parkinson lastig. Want er is geen specifieke test voor. Bovendien lijken de vele verschillende symptomen vaak ook op andere ziektes. Daarom wordt er ook vaak een verkeerde diagnose gesteld.

Met de nieuwe methode is een diagnose veel beter te stellen. Én kan ook voorspeld worden wie risico loopt om Parkinson te krijgen.

Hoe de test werkt

De test kan ophopingen van abnormale eiwitten in de hersenen en het zenuwstelsel vinden. Want deze eiwitten veroorzaken de ziekte.

Wetenschappers denken dat die ophopingen er al jaren vóór de eerste symptomen van Parkinson (stijve spieren, trage bewegingen en beven/trillen) zijn. Die duiken bij veel patiënten al op ónder de 50.

Goed nieuws

Als de test goed werkt, is dat goed nieuws voor miljoenen mensen over de hele wereld. In 2040 zullen dat er dubbel zo veel zijn als nu: zo’n 20 miljoen.

Want als de ziekte al heel vroeg vastgesteld kan worden, heeft dat grote gevolgen voor de behandeling van Parkinson. En zelfs genezing is dan dichterbij (nu is Parkinson nog ongeneeslijk).

Maar eerst moet er nog verder onderzoek gedaan worden naar de nieuwe methode. Daar wijzen de wetenschappers nadrukkelijk op. De resultaten zijn nu nog allemaal korte termijn; ze moeten zeker weten dat de langetermijnresultaten hetzelfde laten zien. Desalniettemin zijn ze zelf enthousiast en hoopvol.

In ieder geval heeft de studie een geldschieter die dat mogelijk maakt: de stichting van de Amerikaanse ster Michael J. Fox, die zelf al vele jaren kampt met Parkinson.

Heeft of krijgt u te maken met Parkinson?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

Artikelen archief