Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Dementie maakt steeds meer slachtoffers

vrijdag 09 december 2022, Tijd 9:49 uur

Dementie, en dan met name Alzheimer, is een steeds belangrijkere doodsoorzaak onder ouderen. Inmiddels behoort de hersenziekte tot de top 3 doodsoorzaken, in ieder geval in België.

De sterftecijfers werden verzameld door het Belgische bureau voor de statistiek, Statbel. Op basis daarvan analyseerde Sciensano de gegevens van 2014 tot 2019.

Overigens staat Alzheimer op nummer 3. Nog steeds sterven verreweg de meeste mensen aan kanker of hart- en vaatziekte.

Dementie niet altijd de directe doodsoorzaak

Bij het analyseren van de cijfers hield men ook rekening met dementie als rechtstreekse doodsoorzaak. Want veel mensen sterven juist aan de gevolgen van dementie. Denk bijvoorbeeld aan een longontsteking. Of slikproblemen.

In totaal sterft 8,9% van de ouderen in België aan Alzheimer. Kanker is de belangrijkste reden van sterven, met 30%. Hart- of vaatziekten staat op nummer 2 met 24%.

Maar belangrijk is dus om op te merken dat het aandeel van Alzheimer/dementie groeit. Nu is het aantal gelijk aan een coronaire hartziekte. In 2014 was de verhouding nog 15% coronaire hartziekte, en 5% dementie.

Dementie vooral onder vrouwen

Vooral bij vrouwen neemt de sterfte door dementie toe:

Bij mannen overlijdt ‘slechts’ 6% aan Alzheimer/dementie. Bij vrouwen is dat 12%. En onder vrouwen boven de 85 is het zelfs 16%.

Relatie tussen dementie en hart- en vaatziekten

De Belgische onderzoekers wijzen ook op de link tussen dementie en hart- en vaatziekten. Want er komt steeds meer bewijs dat hart- en vaatziekten risico’s geven op de ontwikkeling van dementie.

In België zijn ze daarom gestart met een nieuwe gezondheidscampagne, onder de noemer ‘2 voor de prijs van 1’. Daarin benadrukken ze dat wanneer je goed voor je hart zorgt, je óók minder kans hebt op dementie.

Dat betekent in de praktijk: let op je cholesterol, eet gezond en blijf in beweging. Deze adviezen zijn natuurlijk 1-op-1 door te vertalen naar onze situatie in Nederland.

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Nu in het nieuws archief