Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Verband tussen nachtmerries en Parkinson

dinsdag 12 juli 2022, Tijd 14:41 uur

Uw nachtmerries kunnen verband houden met uw risico op de ziekte van Parkinson. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Birmingham onlangs.

Dat er een verband mogelijk was, is al enige tijd bekend. Vooral bij mannen werden boze dromen in verband gebracht met de ziekte. Deze studie onderzocht voor het eerst of nachtmerries echt voor de ziekte waarschuwen, óf dat het een symptoom van Parkinson is.

Twee keer zo veel risico

3.818 oudere mannen deden mee. Zij werden 12 jaar lang gevolgd. Wat bleek? Degenen die regelmatig nachtmerries hadden, liepen 2 keer zo veel risico op Parkinson.

Dit is goed nieuws voor de behandeling van Parkinson. Want vroege diagnose is enorm belangrijk: als je er op tijd bij bent, kunnen beginnende fysieke symptomen vertraagd worden. Denk aan tremoren, stijfheid en traagheid.

Maar er zijn tot nu toe maar weinig risico-indicatoren voor Parkinson. Dus deze uitkomst kan erg belangrijk zijn voor toekomstige bestrijding van de ziekte.

Oorzaak van nachtmerries bij Parkinson

Dus Parkinson kan op de een of andere manier nachtmerries veroorzaken. Hoe gaat dat dan precies? Zover zijn de onderzoekers nog niet. Daar is meer onderzoek voor nodig.

In de toekomst kan bijvoorbeeld de hersenactiviteit van ouderen gemeten worden terwijl ze slapen. Dat kan een indicatie geven van wat er op biologisch niveau aan de hand is.

Daarbij is ook belangrijk te weten dat oudere mannen met Parkinson meer last van nachtmerries lijken te hebben dan vrouwen. Vrouwen hebben juist op jongere leeftijd vaak meer last hiervan.

Vervolgonderzoek staat dan ook al gepland. Hoe meer men hiervan weet, hoe waardevoller die kennis is in de strijd tegen Parkinson.

Betekenissen voor de praktijk

Dus wat betekent deze uitkomst nu voor u, in uw dagelijks leven? Welnu: merkt u veranderingen in uw dromen, zonder duidelijke aanleiding? Ga dan langs uw huisarts en vraag advies.

Er is wel meer onderzoek nodig, benadrukken de onderzoekers. Maar: het kan zeker bijdragen om ouderen te vragen naar hun nachtmerries. Zeker bij een screening naar Parkinson.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief