Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Spelen leefstijlfactoren een belangrijke rol bij ontwikkeling dementie?

dinsdag 01 november 2022, Tijd 8:31 uur

Verlaagd een gezond dieet de kans op dementie? Sommige studies wezen uit dat gezond eten het risico op dementie zou verkleinen, andere studies vonden nauwelijks een verband. In Zweden werd twintig jaar lang onderzoek gedaan naar de invloed van een gezond dieet op dementie en wat blijkt? De onderzoekers vonden geen enkel verband tussen zowel een conventioneel als een mediterraan dieet en de kans op de hersenaandoening.

Studie naar de effecten van dieet op het dementierisico

Volgens Isabelle Glans, onderzoeker aan de Zweedse Lund University, leidden eerdere studies naar de effecten van een dieet op het dementierisico tot gemengde resultaten. “Hoewel onze studie een link tussen een dieet en de kans op dementie niet helemaal uitsluit, vonden we geen enkel verband in ons onderzoek, dat een lange follow-upperiode had met jongere deelnemers dan in veel andere studies. Ze hoefden zich bovendien niet te herinneren wat ze jaren eerder hebben gegeten.”

Maar liefst 28.000 Zweedse mensen met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar werden twintig jaar lang gevolgd. Geen van allen had aan het begin van het traject dementie. Ze moesten een week lang een voedseldagboek bijhouden, een gedetailleerde enquête invullen over hun eetpatroon en er werd een interview afgenomen. Na twintig jaar waren er 2000 mensen gediagnosticeerd met Alzheimer of vasculaire dementie. Dat is ongeveer 7 procent van alle deelnemers.

Vervolgonderzoek nodig

Glans geeft aan dat er wel vervolgonderzoek nodig is om de resultaten van het onderzoek te bevestigen. Eén van de kanttekeningen bij dit onderzoek is bijvoorbeeld dat de deelnemers hun eetgewoonten en leefgewoonten niet goed rapporteerden. Daarbij is het onduidelijk of en hoe hun dieet veranderd is in de loop der jaren.

Om die reden is het mogelijk dat gezond eten toch wél effect heeft op het dementierisico. Nils Peters, onderzoeker aan de Zwitserse universiteit van Basel, vermoed dat eten wel degelijk een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van dementie: “Het dieet op zichzelf heeft wellicht niet een sterk genoeg effect op geheugen en denkvermogen, maar het is waarschijnlijk wel een factor naast andere factoren die invloed heeft op het verloop van de cognitieve functie. Een gezond dieet kan nog steeds goed zijn in combinatie met andere leefstijlkenmerken om het risico op dementie te verminderen.”

Beweging en een gezonde bloeddruk bieden bescherming tegen cognitieve achteruitgang

Met andere leefstijlkenmerken doelt Peters op genoeg beweging, met mate drinken, niet roken en een niet te hoge bloeddruk. Met name genoeg beweging en een gezonde bloeddruk zouden bescherming bieden tegen cognitieve achteruitgang. Die factoren spelen naar alle waarschijnlijkheid een belangrijke rol bij de ontwikkeling van dementie.

Het mediterraan dieet zou bijdragen aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten. In die zin zou het dieet indirect de kans op dementie kunnen verkleinen, want er wordt minder plaque opgebouwd in de bloedvaten en er is een kleinere kans op beroertes, een hoge bloeddruk en diabetes. Dit zijn allemaal aandoeningen die de kans op dementie verhogen.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief