Kunstmatige intelligentie (AI) maakt het mogelijk om verschillende bewegingsstoornissen beter van elkaar te onderscheiden. Een belangrijke doorbraak voor patiënten. Want zij krijgen hierdoor sneller de juiste diagnose én behandeling. Vooral het verschil tussen 2 veelvoorkomende aandoeningen – tremor en myoclonus – is nu duidelijker te herkennen. Recent onderzoek toont dit aan.
Voor artsen is het vaak juist een uitdaging om de exacte bewegingsstoornis vast te stellen. “De symptomen van verschillende aandoeningen lijken sterk op elkaar”, legt neuroloog en onderzoeksleider Marina de Koning-Tijssen uit. “Bovendien hebben sommige patiënten meerdere bewegingsstoornissen tegelijk.”
Een juiste diagnose is cruciaal, want elke aandoening vraagt om een andere behandeling. Dus hoe eerder artsen weten wat er precies aan de hand is, hoe sneller de zorg hierop afgestemd kan worden.
Slimme technologie als ondersteuning
AI kan artsen nu en in de toekomst helpen bij de juiste diagnose bij bewegingsstoornissen. Het idee hiervoor ontstond 5 jaar geleden bij De Koning-Tijssen. “We gebruiken machine learning om gegevens van bewegingssensoren te analyseren”, vertelt ze. “Deze technologie herkent patronen en kan voorspellingen doen op basis van verzamelde data.”
Het bijzondere aan dat systeem is dat het niet alleen aangeeft wat de uitkomst is, maar ook waarom de AI die conclusie trekt. Zo kunnen artsen het proces precies volgen, en waar nodig corrigeren.
Moeilijk te onderscheiden bewegingsstoornissen
Het onderzoek richtte zich specifiek op het onderscheiden van 2 moeilijk te onderscheiden bewegingsstoornissen, tremor en myoclonus:
- Tremor veroorzaakt onwillekeurige trillingen en komt vaak voor bij aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson
- Myoclonus zorgt voor plotselinge spiersamentrekkingen en kan het gevolg zijn van verschillende neurologische aandoeningen
De keuze voor deze twee bewegingsstoornissen was dus bewust, juist omdat ze vaak met elkaar verward worden. En dat terwijl ze een totaal andere aanpak vereisen. Want zowel de onderliggende oorzaak als behandelmethode zijn totaal verschillend.
Veelbelovende resultaten
De resultaten bieden veel hoop. Want uit het onderzoek blijkt dat AI-ondersteuning het onderscheid tussen tremor en myoclonus aanzienlijk verbetert. “Intelligente systemen kunnen steeds complexere gegevens verwerken”, zegt De Koning-Tijssen. “Dit verhoogt niet alleen de snelheid, maar ook de nauwkeurigheid van medische diagnoses. Het is een belangrijke stap richting meer gepersonaliseerde zorg voor mensen met bewegingsstoornissen.”
Vervolgstappen
Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is het systeem nog niet direct klaar voor gebruik in de dagelijkse praktijk. Eerst is aanvullend onderzoek nodig. “We hopen dat andere instituten onze bevindingen willen bevestigen”, aldus De Koning-Tijssen.
Daarnaast wil het onderzoeksteam kijken of de technologie ook werkt bij andere bewegingsstoornissen, zoals dystonie. Ook willen ze onderzoeken of machine learning kan helpen bij het analyseren van PET-scans en functionele MRI’s.
Over het onderzoek
Deze innovatieve studie is het resultaat van een samenwerking tussen het UMCG Expertisecentrum voor Bewegingsstoornissen en het Bernoulli Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.
Heeft of krijgt u te maken met de ziekte van Parkinson?
Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is. Daarmee is het ook mogelijk om langer thuis te blijven wonen.
Auteur: redactie Zuster Jansen