Hoe blijft uw dementerende cliënt goed eten?

Het vergeten van eten en drinken is een groot probleem onder mensen met dementie. Wat te denken van het weggooien van voedsel, of het buiten de koelkast laten van een pak melk. Na een jarenlange routine van eten en opruimen, lijkt het toch dat dit allemaal veel van onze hersenen vergt. Goede voeding is voor iedereen van levensbelang en dit geldt zeker voor kwetsbare mensen. Bovendien is goed eten en drinken belangrijk voor het sociale aspect, waarbij we gezellig bij elkaar komen en de dag doorspreken. In het boek ‘Eten en drinken bij dementie’ vertelt Jeroen Wapenaar hier meer over.

Dementerende mensen hebben schade aan hun hersenen, waardoor zij regelmatig vergeten te eten en drinken. Daarnaast worden ook andere normale zaken lastig, zoals de vuilnis weggooien, vlees en kaas in de koelkast leggen, het gas uitzetten, of spulletjes op de juiste plek terugleggen. Door vermoeidheid en prikkels wordt de eetlust van dementerende ouderen ook vaak minder. Daarnaast kan het gebruik van medicijnen en een depressie negatieve gevolgen hebben voor de eetlust.

Familie en vrienden

Om uw cliënt beter te helpen met het consumeren van eten en drinken, kunt u altijd hulp vragen aan de familie en vrienden van uw cliënt. Een dochter of de kleinkinderen zijn vaak goed op de hoogte van de eetgewoonten van uw cliënt. Wat, wanneer en hoe eet hij of zij? Is er een bepaalde tijd waarop er graag gegeten wordt? Is er speciaal bestek voor een bepaalde dag, omdat er een herinnering aan zit? Eten heeft een goed effect op de sociale aspecten van uw cliënt, waardoor u altijd aan familie en vrienden kunt vragen of zij met uw cliënt mee willen eten. Samen eten is tenslotte gezelliger dan alleen. Dit geldt ook voor de dagbesteding: samen met een kleinkind kan het prettiger zijn dan alleen.

Samen koken

Wilt u een leuke activiteit met uw cliënt inplannen? Ga dan gezellig koken, en let er goed op dat u weet wat uw cliënt wel of niet kan. De één vindt het prettig om mee te helpen met het snijden van de groenten, terwijl de ander alleen wilt kijken. Door te koken komen er geuren vrij in de keuken, die kunnen helpen bij het ophalen van herinneringen. Dit vinden dementerende ouderen erg fijn. Kookt u regelmatig samen met uw cliënt? Zorg er dan voor dat u varieert met de gerechten. U kunt bijvoorbeeld de ene dag allemaal verschillende kleine gerechten maken en de volgende dag een oer-Hollandse stamppot bereiden.

Aangename omgeving

Mensen met dementie hebben last van veel prikkels om hun heen, die je met bepaalde zaken rondom het eetmoment kunt proberen te verminderen. Leg bijvoorbeeld geen gekleurd tafelkleed neer, want dat kan erg afleidend zijn. Uw cliënt kan zo te veel prikkels ontvangen en vergeten om te eten. Ook de manier waarop het eten zelf gepresenteerd wordt doet veel met dementerende mensen. Onderzoekers van de universiteit van Boston hebben ontdekt dat mensen met dementie meer eten en drinken wanneer een bord of beker rood is. Doordat zij een rode opvallende beker zien, zijn ze eerder geneigd hieruit te drinken. In de praktijk weten mensen echter dat gekleurde borden en bekers te veel prikkels kunnen opleveren in het hoofd van de cliënt.

Afbeeldingen helpen

Communiceren wordt steeds lastiger voor dementerende mensen. Door afbeeldingen te gebruiken kunt u dit makkelijker maken voor uw cliënt. Print bijvoorbeeld verschillende afbeeldingen van oude frisdranken (zoals Raak), stoofpeertjes, koekjes of koffie (van Van Nelle), en vraag of uw cliënt hier iets van wilt eten of drinken. Door afbeeldingen van verschillende voorwerpen te printen zoals, bestek, een mok, een bord of een kaasschaaf kunt u het gemakkelijker maken wanneer uw cliënt niet meer op de juiste benaming komt. Daarnaast is het een goede manier om een gesprek op gang te brengen. Het kan stimulerend zijn voor uw cliënt om een mooi verhaal te delen bij het zien van deze afbeeldingen.

Betrek eten en drinken bij activiteiten

Door activiteiten te combineren met eten en drinken, kunt u een prettige beleving rondom de maaltijd creëren. Weet u van tevoren dat er vanavond een stukje vlees op het menu staat? Dan kunt u hier tijdens de dagbesteding verhalen van vroeger over aanwakkeren. Wanneer er ‘s middags tijdens de lunch melk wordt gedronken geldt hier hetzelfde voor. Misschien is een familielid van uw cliënt vroeger wel boer geweest en kan hij of zij hier de mooiste verhalen over vertellen. Kortom: door eten en drinken bij de dagbesteding te betrekken kunnen er veel mooie herinneringen naar boven komen. Op deze manier krijgt het eten en drinken een prettige beleving.

hulp bij eten bij dementie

Werk samen met specialisten

Door samen te werken met verschillende specialisten of door 24-uurs zorg in te zetten, kunt u ervoor zorgen dat uw cliënt toch op een goede manier voeding binnenkrijgt. Als uw cliënt moeite heeft met kauwen en slikken, is het verstandig om hulp te zoeken bij een logopedist. Daarnaast kan een ergotherapeut uw cliënt helpen bij handelingen die uitgevoerd moeten worden tijdens het boodschappen doen. Voor tips over een gezonde en gevarieerde voeding kunt u uiteraard aankloppen bij een diëtist.

Voor meer informatie kunt u het boek ‘Eten en drinken bij dementie’ van Jeroen Wapenaar raadplegen.

(Bron: Vakblad Dagbesteding)

Auteur: Posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Neem contact op:

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *