‘Mantelzorg’: betekenis en definitie van het woord

‘Mantelzorg’ betekent dat u als partner, kind, ouder, familielid, vriend, kennis of buren (professionele) hulp verleent aan gehandicapten, chronisch zieken of hulpbehoevende ouderen.

Mantelzorg is altijd vrijwillig en onbetaald. Je geeft deze zorg uit liefde, verantwoordelijkheidsgevoel (plichtsbesef) of vanzelfsprekendheid. Daarom wordt er ook wel gesproken van ‘sociale’ of ‘informele’ zorg.

De laatste jaren is er veel aandacht voor mantelzorg en mantelzorgers. Met name omdat er door de overheid een groter beroep op mantelzorgers wordt gedaan. En omdat steeds duidelijker wordt dat mantelzorgers vaak risico lopen overbelast te raken.

Enkele veelgestelde vragen over mantelzorg

Wat doen mantelzorgers?

De taken van een mantelzorger zijn niet vastomlijnd.

Sommigen zijn er de hele dag mee bezig. Bijvoorbeeld bij zorg voor een dementerende partner. Anderen koken enkele keren per week voor een familielid. Of maaien het gras voor een oudere buurman.

Mantelzorg komt in alle soorten en maten voor. Vaak gaat het om begeleiden, een oogje in het zeil houden of ‘gewoon’ iemand gezelschap houden. Huishoudelijke hulp en administratieve hulp komen ook vaak voor. Weer andere mantelzorgers helpen een ander bij douchen, aankleden of naar het toilet gaan.

Op mantelzorg staat geen maat. Dat is ook direct het risico: veel mantelzorgers dreigen overbelast te raken omdat ze over hun eigen grenzen gaan. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden voor ondersteuning.

Kan ik mantelzorg aanvragen?

Nee. Mantelzorg is informele hulp. Hulp die u ontvangt van iemand uit uw omgeving: een familielid, buurman, kennis, vriend of vriendin, etc.

Wanneer ben of hoe word ik mantelzorger?

Mantelzorger ‘wordt’ u nooit. Het overkomt u. Omdat er iemand in uw omgeving is die hulp nodig heeft, en u zich geroepen voelt in te springen. Geheel vrijwillig, zonder dat u daarvoor betaald wordt. Dan bent u automatisch mantelzorger.

Is mantelzorg verplicht?

Nee. Het staat u altijd vrij om geen hulp te verlenen. Maar het karakter van mantelzorg is juist dat mensen helpen vanuit liefde, verantwoordelijkheid, plicht of vanzelfsprekendheid.

Wat is het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk?

Mantelzorg overkomt u. Voor vrijwilligerswerk kiest u. Dat is het grote verschil; in principe kiest niemand ervoor mantelzorger te worden. Het is nu eenmaal nodig omdat iemand waar u om geeft, hulp nodig heeft.

Bent of kent u een mantelzorger?

En daarbij kan u of degene die u kent extra ondersteuning gebruiken? Graag voorzien we u van advies over de mogelijkheden voor 12- en 24-uurszorg (onze specialisatiegebieden).

U kunt ons altijd bellen op 020-6366837.