Mantelzorg bij reuma

Reuma is niet één ziekte, maar deze term omvat meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Veel Nederlanders (bijna twee miljoen) hebben een vorm van reuma. Bij het woord reuma denken veel mensen aan ouderen, maar wist u dat ongeveer 60 procent van de mensen met reuma juist jonger is dan 65 jaar?

Reuma is onderverdeeld in drie categorieën: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. Sommige mensen hebben zelfs een combinatie van deze vormen. Reuma brengt over het algemeen veel pijn en stijfheid met zich mee, ook zal iemand met reuma zich vaak moe voelen en minder goed kunnen bewegen. Dit kan dus een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Bovendien kan iemand met reuma nergens echt van uitgaan: klachten kunnen een tijdje weg zijn, maar kunnen daarna ook ineens weer (erger) terugkomen.

Juist vanwege deze kenmerken is het voor mantelzorgers vaak zwaar om te zorgen voor iemand die lijdt aan reuma.

Het dagelijks leven

Als u zorgt voor iemand met reuma, zult u merken dat dit verder gaat dan iemand alleen lichamelijk verzorgen. Reuma is een onzichtbare maar pijnlijke (en bovendien chronische) aandoening, en dat brengt veel emoties met zich mee. Alles zelf doen lukt vaak niet meer, maar hulp vragen kan heel moeilijk zijn. Nieuwe medicijnen en behandelmethoden zorgen ervoor dat mensen met reuma steeds beter blijven functioneren, maar dat wil niet zeggen dat deze mensen geen pijn of klachten meer hebben. Daarom is steun uit de omgeving zeer belangrijk.

Hoe kunt u helpen?

Bent u mantelzorger voor iemand met reuma, dan zult u waarschijnlijk allerlei verschillende taken uitvoeren. Praktische hulp is vaak nodig, zoals ondersteuning in het huishouden of bij de boodschappen. Daarnaast is het vooral belangrijk dat mensen met reuma zich gesteund en begrepen voelen. Juist omdat reuma zo’n onzichtbare ziekte is, vinden veel reumapatiënten het moeilijk om open te zijn over hun ziekte. Ze willen niet zielig gevonden worden, of andere mensen niet tot last zijn. U kunt hierin veel betekenen: door te helpen waar dat nodig is, maar vooral door deze persoon als volwaardig te zien en te behandelen. Bespreek op welke manier de zorgvrager geholpen wil worden, en bespreek ook wat hij/zij graag zelf zou willen blijven doen. Kortom: probeer de situatie zoveel mogelijk bespreekbaar te houden, ook als de ander het wat moeilijker vindt. Bied daarnaast gewoon een luisterend oor, dit kan al veel verschil maken.

Zoek samen naar hulpmiddelen

Er kan niet altijd een mantelzorger in de buurt zijn: gelukkig hoeft dat ook niet altijd. Er zijn tegenwoordig steeds meer hulpmiddelen beschikbaar die ervoor zorgen dat iemand met reuma minder (snel) overbelast raakt. Denk onder andere aan:

  • een grijphulp
  • wasmachineverhoger
  • handvatverdikkers of verlengstokken
  • wasdroger gebruiken in plaats van de was ophangen
  • vaatwasser gebruiken in plaats van afwassen

U kunt eventueel ook samen met de huisarts in gesprek gaan over mogelijke ondersteunende middelen, om het dagelijks leven zo aangenaam en pijnvrij mogelijk te maken.

Meer weten over reuma en het zorgen voor iemand met deze ziekte? Kijk dan eens op deze websites: