Osteoporose bij ouderen: wat is het, en wat zijn de risico’s?

osteoporose

Osteoporose komt bij ouderen heel vaak voor. Bij vrouwen veel vaker dan bij mannen: de verhouding is 80-20 procent.

Maar wat is het, en wat zijn de risico’s? In dit artikel leest u het.

Osteoporose is botontkalking

Van botontkalking heeft u vast wel vaker gehoord. Door botontkalking worden uw botten minder sterk. ‘Brozer’, kunt u ook zeggen. Daardoor breken ze makkelijker en herstellen ze slechter.

Waarom komt het bij vrouwen zo vaak voor? Omdat het bij hen vaak ontstaat na de overgang. Want dan neemt het hormoon oestrogeen drastisch af. Vanaf dat moment breekt het lichaam botweefsel sneller af dan het nieuw aanmaakt.

Dit kan bij mannen ook gebeuren, maar a) veel minder vaak, en b) pas op hogere leeftijd: rond de 70.

Grote risico’s bij vallen

Hoe ernstiger de osteoporose, hoe groter de gevolgen. Met name bij vallen. Het is bekend dat ouderen vaak vallen. Voor iedere oudere kunnen de gevolgen ernstig zijn, maar dit telt dubbel als er botontkalking in het spel is.

Voor uw beeld: bij osteoporose kan een stevige nies al een botbreuk veroorzaken. Dus stelt u zich voor dat u valt. Uw lichaam is dan vaak niet meer in staat om goed te herstellen. Dit is de reden dat veel ouderen komen te overlijden door de complicaties van een val.

Het is daarom belangrijk om vallen te voorkomen. Met name wanneer er ook andere aandoeningen dan botontkalking in het spel zijn. Bijvoorbeeld dementie of Parkinson. Daardoor is de kans op vallen nóg groter.

Wat kunt u doen tegen osteoporose?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen bij botontkalking. Zowel om de ontkalking zelf tegen te gaan, als om de risico’s die de aandoening met zich meebrengt te verkleinen:

  • Gezond leven: genoeg bewegen (minimaal 2,5 uur per week), goede voeding (met bijvoorbeeld mineralen, vitamine D en calcium), niet te veel drinken en niet roken. Hiermee kunt u osteoporose voorkomen of verkleinen.
  • Genoeg zonlicht: dankzij de zon maakt u vitamine D aan.
  • Supplementen en medicatie: misschien kan uw arts u bepaalde supplementen en medicijnen voorschrijven. Doe dit dus nooit op eigen initiatief!

Hoe eerder u met bovenstaande begint, hoe beter.

Hoe gaan wij om met osteoporose?

Als particuliere thuiszorgorganisatie krijgen wij natuurlijk ook vaak te maken met ouderen met botontkalking. Als dit het geval is, kijken we altijd naar maatregelen om de risico’s te verkleinen:

Kunnen we ervoor zorgen dat iemand meer beweegt? Is het huis veilig genoeg ingericht om vallen te voorkomen? Onze medewerkers hebben hier een scherp ook voor.

Heeft u vragen of wilt u advies? Neem vrijblijvend contact op: bel 020 63 66 837 of stuur een e-mail naar info@zusterjansen.nl