Weer leren om het huishouden zelf te doen?

In Denemarken is het al normaal. Nederland is er nu mee aan het experimenteren: hulpbehoevende ouderen trainen om weer zelfredzaam te worden. Met als doel: langer thuis wonen én minder uren zorg van zorgverleners.

Het idee is eenvoudig: ouderen worden in korte tijd intensief getraind. Bijvoorbeeld om weer zelf het huishouden te doen. Maar ook weer zelf te douchen, zelf koken en leuke dingen zoals hobby’s. Hoe? Met de inzet van handige hulpmiddelen en slimme handelingen.

Hiervoor wordt een klein team van zorgverleners ingezet: een ergotherapeut, wijkverpleegkundige, fysiotherapeut en hulp in het huishouden.

Deze vorm van zorg heet ‘reablement’.

Waarom is dit nodig?

De redenen waarom zorgorganisaties hiermee experimenteren, laten zich raden:

  • Het aantal ouderen neemt snel toe door de vergrijzing
  • Terwijl er nu al een tekort aan zorgpersoneel is
  • Dat tekort stijgt waarschijnlijk mee met de vergrijzing
  • Daardoor komen er ook geen verpleeghuisplekken bij

Ook de regering ziet daarom reablement als een mogelijke oplossing.

Denemarken past deze vorm van zorg al langer toe. Sterker nog: daar hebben ouderen wettelijk recht op deze begeleiding naar meer zelfredzaamheid.

Zo ver is Nederland nog niet. Maar hoe meer de noodzaak toeneemt, hoe meer ook zorgorganisaties is ons land ermee aan de slag gaan. Uiteindelijk moeten zorgverleners op deze manier tijd en ruimte hebben voor mensen die zich zonder zorg echt niet meer redden.

Wat vinden ouderen zelf ervan?

In gemeenten waar men nu experimenteert met reablement, zijn ouderen niet allemaal direct enthousiast. Niet gek, want het voelt onwennig om weer zelf dingen als het huishouden te gaan doen.

Bovendien is die ontlasting voor veel mensen ook gewoon fijn. Sommigen houden het liever zo, na een leven lang gewerkt te hebben. Zij zien de zorg als een recht.

Maar, zo is ook de ervaring: na een wenperiode zijn ouderen ook vaak juist blij dat ze weer dingen zelf kunnen.

Werkt deze vorm van zorg echt?

Dat is nu nog niet met zekerheid te zeggen. Uiteindelijk moet reablement de ouderenzorg écht kwalitatief verbeteren. Hetzelfde geldt voor of het goedkoper is en het tekort aan zorgverleners oplost. De eerste tekenen zijn in ieder geval positief.

Er zijn nog veel vragen te beantwoorden en onderzoek te doen. Daarom heeft ook de overheid ruim 3 miljoen euro gereserveerd voor onderzoek naar en ontwikkeling van reablement.

Auteur: redactie Zuster Jansen