Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

 • Kleine vaste zorgteams
 • Met professionele zorgverleners
 • Uitstekende referenties
 • Zorg met respect en aandacht
 • In uw eigen vertrouwde omgeving
 • Lid van branchevereniging
 • HKZ gecertificeerd

Gezonde levensstijl helpt tegen dementie

dinsdag 05 juli 2022, Tijd 10:26 uur

Steeds meer mensen lopen risico op dementie. Maar u kunt zelf iets doen om uw risico te verkleinen: gezond leven. En ja: dat maakt een groot verschil. Een gezond hart zorgt ook voor gezondere hersenen. Hoe zit dat precies?

Wat bepaalt het risico op dementie? De grootste rol speelt nog steeds ouderdom: hoe ouder u wordt, hoe groter het risico.

Maar levensstijl zit daar dicht achter: uit onderzoek blijkt dat 40% van de gevallen van dementie, veroorzaakt wordt door een ongezonde levensstijl.

Vooral tegen vasculaire dementie

Een gezonde levensstijl vermindert met name het risico op vasculaire dementie: deze vorm van de aandoening heeft te maken met een slechte doorbloeding van de hersenen. Dat komt dan weer door schade aan bloedvaten. Gezond leven voorkomt die schade.

Maar het gaat niet uitsluitend om vasculaire dementie: een gezonde levensstijl vermindert het risico op alle soorten dementie, zoals Alzheimer en lewy body.

Rol erfelijkheid overschat

Veel mensen denken dat dementie grotendeels erfelijk is. Maar dat speelt alleen bij jongdementie een grote rol.

Juist preventie is zo belangrijk tegen dementie. Want: meestal begint de aandoening al 10 tot 15 jaar vóórdat de diagnose gesteld wordt. En dan is het proces al onomkeerbaar.

5 tips voor een gezondere levensstijl tegen dementie

Goed, wat kunt u dan concreet doen om uw levensstijl te verbeteren en uw hersenen gezond te houden? We geven u 5 eenvoudige tips:

 1. Leer nieuwe dingen. U bent nooit te oud om te leren. Sterker nog: daarmee stimuleert u uw hersenen en blijven ze langer gezond.
 2. Eet gezond. Aan de basis van veel hart- en vaatziekten ligt te veel en te vet eten. Eet gezonder, en u voorkomt schade aan aderen. Waardoor de doorbloeding naar uw hersenen goed blijft.
 3. Zweer slechte gewoontes af. Rookt en/of drinkt u (te veel)? De gezondheidsrisico’s daarvan zijn maar al te bekend. Probeer te minderen of stoppen! Uw bloedvaten zullen u dankbaar zijn.
 4. Voorkom eenzaamheid. Bijvoorbeeld door gezelschap op te zoeken. Word lid van een vereniging, bijvoorbeeld. Want eenzaamheid kan tot depressie leiden. Depressie kan een rol spelen bij de ontwikkeling van dementie.
 5. Blijf bewegen. De hele dag zitten is slecht voor de doorbloeding. Dus blijf bewegen. U kunt een geschikte sport zoeken, maar ook wandelen maakt veel verschil.

Daarnaast kunt u natuurlijk nog veel meer doen. Laat u hierbij desnoods begeleiden door een coach of diëtiste.

Heeft of krijgt u te maken met dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief