Voorbeelden van hulpmiddelen in de thuiszorg in 2019

In de thuiszorg gebruiken wij, maar ook cliënten, allerlei hulpmiddelen. Dat kunnen ‘ouderwetse’ hulpmiddelen zijn zoals steunkousen. Maar ook hele technologische en innovatieve. Welke zijn er zoal in de thuiszorg? We geven in dit artikel enkele voorbeelden.

Wat zijn hulpmiddelen in de zorg?

Hulpmiddelen in de thuiszorg hebben allemaal hetzelfde doel: zorgen dat mensen zo gezond mogelijk blijven, en tegelijkertijd zo zelfstandig mogelijk. Zodat ze met behulp van thuiszorg zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. En dus niet naar een verzorgingshuis hoeven. Gezien de druk op de zorg, zijn deze ontwikkelingen belangrijk. Dat is waarom er continu gewerkt wordt aan nieuwe hulpmiddelen.

Medische hulpmiddelen

Onder medische hulpmiddelen verstaan we de klassieke oplossingen voor ondersteuning thuis. Steunkousen tegen spataderen bijvoorbeeld. Of rollators, krukken, toiletverhogers en rolstoelen.

Een ander voorbeeld voor in bed is de ‘papegaai’. Ook wel bekend als de ‘bedheffer’. Daarmee kunt u zichzelf in bed makkelijker optrekken of verplaatsen.

Al deze middelen zijn bedoeld om het voor u thuis gemakkelijker en veiliger te maken. De meeste medische hulpmiddelen kunt u bij een thuiszorgwinkel huren, lenen of kopen. Er is er vast wel 1 bij u in de buurt.

Technologische hulpmiddelen

In deze tijd van ICT zijn veel van de nieuwste hulpmiddelen logischerwijs digitale innovaties. Technische wondertjes die het leven van mensen thuis makkelijker en veiliger maken. We geven 3 voorbeelden.

GPS-tracker voor mensen met dementie
Mensen met dementie durven vaak niet meer naar buiten. Of mantelzorgers willen dat ze thuis blijven. De zorg is natuurlijk dat iemand gaat ‘dwalen’ op straat. Een GPS-tracker is hier een oplossing voor. Dat is een apparaat waarmee de locatie van iemand via satellieten opgezocht kan worden.

Uit tests met GPS-trackers blijkt dat hulpverleners cliënten makkelijker zelfstandig naar buiten lieten gaan. Mocht iemand te lang wegblijven, kan hij of zij immers eenvoudig teruggevonden worden.

Robotdieren
Ouderen zijn vaak eenzaam. Hierdoor gaan hun hersenen ook sneller achteruit. Afleiding helpt daarbij. En robotdieren blijken een prima afleiding:

Bijvoorbeeld een robothond of -kat, waarvoor mensen moeten zorgen. Deze robots worden steeds geavanceerder. Ze kunnen bijvoorbeeld steeds meer emoties tonen.

Uit tests blijkt dat robotdieren ook helpen om (nare) gebeurtenissen te verwerken. Zoals behandelingen in het ziekenhuis. Of het verlies van naasten.

Robotdier

Dagritme-app
Ouderen hebben soms moeite om hun dagritme aan te houden. Terwijl zo’n ritme enorm helpt om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Want als iemand vergeet om bijvoorbeeld te eten en wassen, is er sneller noodzaak om mantelzorg of thuiszorg in te schakelen. En is de kans groter dat iemand eerder naar een verzorgingshuis moet.

Er zijn apps die hierbij helpen. Daarin kan de dagstructuur ingesteld worden. En gedurende de dag geeft het programma herinneringen over wat er nog moet gebeuren.

Verder lezen: Voorbeelden van innovaties in de thuiszorg

Ergonomische hulpmiddelen voor zorgverleners

Naast hulpmiddelen voor cliënten, zijn er ook veel hulpmiddelen voor thuiszorgmedewerkers. Het gaat dan vaak om rugsparende ergonomische oplossingen.

Zo zijn er veel (elektrische) hulpmiddelen voor bij een zogenaamde ‘transfer’. Dat woord wordt gebruikt wanneer een cliënt bijvoorbeeld van een rolstoel in bed gelegd moet worden. Of uit bad naar een rolstoel. Etc.

U kunt zich voorstellen dat een cliënt tillen erg zwaar is voor een thuiszorgmedewerker. Dat mag simpelweg ook niet vanuit de ARBO-wetgeving. Dankzij hulpmiddelen als tilliften kan één thuiszorgmedewerker veilige transfers uitvoeren, zonder daar zelf een zware inspanning voor te moeten leveren.

Hulpmiddelen in de thuiszorg bij Zuster Jansen

Ook bij Zuster Jansen zetten we allerlei hulpmiddelen in. De klassieke, maar ook de innovatieve als dat mogelijk is. Meer informatie hierover? Bel vrijblijvend met onze adviseur (020 63 66 837). Hij kan u er meer over vertellen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen