Alzheimer Nederland biedt met campagne “Je staat er niet alleen voor” ook hulp in het Turks en Arabisch

Steeds meer mensen in Nederland krijgen (te maken met) Alzheimer of een andere vorm van dementie. Er wordt verwacht dat het aantal patiënten in 2040 verdubbeld zal zijn ten opzichte van nu. Echter, de procentuele stijging bij mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond is nog vele malen hoger. In de afgelopen 10 jaar was er namelijk sprake van een verdrievoudiging en die trend zet naar alle waarschijnlijkheid door. Een goede informatievoorziening is van essentieel belang voor patiënten, familie, naasten en mantelzorgers.

Toch lijkt het niet altijd even makkelijk om aan de juiste informatie te komen. Enerzijds is het lastig vindbaar en anderzijds sluit het niet goed aan bij de behoeften. Om die reden vraagt Alzheimer Nederland met de campagne “Je staat er niet alleen voor” extra aandacht voor de hersenziekte.

Ver-van-mijn-bed-show

Güleç en haar zus Havva kregen een flinke schok te verwerken toen hun ouders vlak na elkaar gediagnosticeerd werden met verschillende vormen van dementie (Alzheimer en vasculaire dementie). “Mijn vader verdwaalde en verwaarloosde zichzelf. Hij had wel het gevoel dat er iets niet klopte, maar de huisarts wimpelde de klachten af als ‘spanning gerelateerd’. Toen heb ik geleerd dat je echt goed moet doorvragen.” Na meerdere onderzoeken bleek dementie de boosdoener. “De diagnose sloeg in als een bom. Dementie was een ver-van-ons-bed-verhaal. Ik had er op televisie weleens een documentaire over gezien, maar wist niet goed wat het inhield”, aldus Güleç.

Verschillende culturen en talen

Om die reden moet er informatie beschikbaar zijn die aansluit bij de Marokkaanse en Turkse cultuur. Dat zorgt voor meer begrip en maakt het makkelijker om een familielid of naaste met dementie te helpen. De campagne “Je staat er niet alleen voor”, een initiatief van Alzheimer Nederland, biedt op verschillende manieren hulp en informatie in het Turks, Marokkaans en Nederlands. Een onderdeel hiervan is de gratis brochure ‘Dementie? Je staat er niet alleen voor’. Deze is verkrijgbaar in het Turks, Arabisch en Nederlands en online te bestellen. Ook kun je op de website van dementie.nl terecht voor video’s, ervaringsverhalen en advies.

 

dementie.nl/turks

dementie.nl/turkce

dementie.nl/maroc