Coronavirus leidt tot meer tremoren bij Parkinsonpatiënten

Uit onderzoek van wetenschappers van het Radboudumc blijkt dat Parkinsonpatiënten vaker last hebben van tremoren wanneer er sprake is van stress. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd op het Donders Instituut, werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Brain en benadrukken waarom de coronacrisis nadelige gevolgen kan hebben voor mensen met Parkinson.

Onderzoek met MRI-scan

Een tremor is een bevende, ritmische beweging die ontstaat als spieren zich meermaals samentrekken en verslappen. Het onderzoek werd onder andere uitgevoerd door de auteurs van het artikel; Michiel Dirkx, Rick Helmich en Bas Bloem. Maar liefst 33 patiënten namen deel als participant van het onderzoek. Zij werden bestudeerd in een MRI-scanner. Het onderzoek met de MRI-scan bestond uit twee delen; tijdens één deel mochten de participanten rust houden en tijdens het andere deel moesten ze een stressvolle taak (snel rekensommen maken) uitvoeren. Tijdens de MRI-scan werden de pupildiameter en hartslag gemeten, waardoor de mate van stress nauwkeurig bepaald kon worden. Door de versnellingsmeter op de arm van de participanten konden de tremoren geregistreerd worden.

Het is geen verrassing dat deze stressvolle taak leidde tot meer tremoren. Patiënten gaven zelf ook aan dat tremoren vaker worden opgewekt in stressvolle situaties.

Parkinson

Parkinson

Journal of Parkinson’s Disease

Helmich en Bloem, twee van de auteurs van het wetenschappelijke artikel, schreven een tijd geleden ook al een artikel voor Journal of Parkinson’s Disease. Daarin waarschuwden zij voor de gevolgen van het coronavirus voor Parkinsonpatiënten. Door hun zwakkere gezondheid zijn ze niet alleen kwetsbaarder voor het virus. Ook lopen ze het risico om extra stress te ervaren in deze onstuimige tijd. “Social distancing” heeft daar een grote invloed op. Doordat patiënten nu meer last ondervinden van stress-gerelateerde klachten, zoals angst of depressie, bestaat er een grote kans dat zij vaker te maken hebben met tremoren. Om te kunnen concluderen of dit ook daadwerkelijk het geval is, zijn de auteurs begonnen met een onderzoek naar de ervaring van Parkinsonpatiënten tijdens de coronacrisis.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen