Herinneringstocht moet taboe rondom dementie helpen doorbreken

Door de vergrijzing zullen steeds meer mensen met dementie en vergeetachtigheid te maken krijgen. Het Dementie Ondersteuningsnetwerk Veldhoven (DOV) organiseert daarom op 21 september een herinneringstocht om het onderwerp bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken.

Carolien van der Heijden, adviseur van SWOVE en tevens voorzitter van het DOV benadrukt dat veel ouderen, familie en mantelzorgers te maken krijgen met dementie: “Landelijke cijfers spreken van een op drie. Het is heel belangrijk om deze doelgroep vroegtijdig in beeld te krijgen. Herkenning en erkenning zijn daarbij van belang.” Daarom wordt er op woensdag 21 september, Wereld Alzheimer Dag, een herinneringstocht gewandeld. Dit jaar luidt het thema Samen op pad.

Dementie Ondersteuningsnetwerk Veldhoven

Het Dementie Ondersteuningsnetwerk Veldhoven (DOV) is initiatiefnemer en bestaat uit verschillende partijen, waaronder SWOVE, de gemeente Veldhoven, de Seniorenraad Veldhoven en Bibliotheek Veldhoven en zorgorganisaties Severinus en Oktober.

Het leek het DOV en de Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven een goed idee om aandacht te schenken aan de geschiedenis: “De geschiedenis blijft in het geheugen van mensen het langst intact. We gaan met de herinneringstocht het verleden met het heden verbinden”, aldus Jac van Lieshout, bestuurslid van de vereniging.

Bewustwordingsproces van vergeetachtigheid

Mantelzorgers en dementiepatiënten zijn uitgenodigd om samen te komen in de bibliotheek. Daar zal het DOV informatie geven over dementie en de tocht die ze samen af zullen leggen. “We hopen ook mensen aan te spreken die in het bewustwordingsproces van vergeetachtigheid zitten om mee te doen.” Het is wel belangrijk dat deelnemers kunnen fietsen en een korte wandeling kunnen maken.

Alle deelnemers die zich hebben aangemeld zullen worden verdeeld over vier groepen. Vervolgens zal iedere groep naar één van de volgende wijken fietsen: Meerveldhoven, Oerle, Veldhoven-Dorp of Zeelst. De groepen worden begeleid door een professional vanuit het DOV en vrijwilligers van het Erfgoedhuis en SWOVE.

Daarna zal de tocht te voet verder gaan. De groepen zullen langs herkenbare locaties uit het verleden lopen, waarover mooie verhalen verteld kunnen worden: “De mantelzorger kan hier later via de site geheimenvanveldhoven.nl nog eens op terugkomen.” Rond 15:15 uur zullen de groepen weer terug bij de bibliotheek zijn. De herinneringstocht wordt dan afgesloten onder het genot van een kopje koffie, thee, wat lekkers en een klein presentje.

Auteur: redactie Zuster Jansen