In-Ear koptelefoon kan vroegtijdig dementie en Parkinson opsporen

Veel mensen maken er tegenwoordig gebruik van om muziek te luisteren: In-ear oordopjes. Maar, wat als deze oordopjes onze gezondheid zouden kunnen monitoren? Onderzoek toont aan dat hersenziektes zoals dementie en Parkinson eerder ontdekt zouden kunnen worden met behulp van een handig oor-EEG apparaat. Hierdoor kunnen patiënten in een vroeger stadium gediagnosticeerd worden en zijn er meer behandelopties mogelijk. Kortom, een veelbelovende ontwikkeling in de wereld van e-Health.

De wereld vergrijst en steeds meer mensen kampen met hersenaandoeningen zoals dementie en Parkinson. Uit een bevolkingsonderzoek blijkt dat Nederland in 2021 maar liefst 290 duizend dementiepatiënten en ongeveer 50 duizend Parkinsonpatiënten telde. Een vroegtijdige opsporing en diagnose is van essentieel belang en de komst van het oor-EEG apparaat biedt perspectieven voor de toekomst.

Vroegtijdig diagnosticeren

Het slimme oor-EEG apparaat is een samenwerking tussen Rigshospitalet, de Universiteit van Aarhus en T&W Engineering. Het apparaat is in staat om de elektrische activiteit en de slaappatronen van de hersenen te meten, waardoor veranderingen in die activiteit snel opgespoord kunnen worden. De onderzoekers hopen patiënten hiermee eerder te kunnen diagnosticeren dan met de huidige methodes. Het ontwerp lijkt op dat van een In-Ear koptelefoon, waardoor het apparaat thuis makkelijk te gebruiken is.

Hersenaandoeningen “voorspellen”

Preben Kidmose, hoofd van het Centrum voor Oor-EEG aan de Universiteit van Aarhus, is erg optimistisch over het apparaatje. Het biedt volgens hem mogelijkheden voor betere behandelopties: “Alzheimer en Parkinson zijn ziektes die zich gedurende vele jaren ontwikkelen. Ze worden meestal pas ontdekt zodra mensen bijvoorbeeld geheugen gerelateerde problemen, slaapstoornissen of stoornissen in het bewegingsapparaat ontwikkelen. De diagnose wordt over het algemeen zó laat gesteld, dat eigenlijk alleen nog maar de symptomen kunnen worden behandeld. In dit project gaan we proberen om de signalen van de twee ziekten te identificeren 10-15 jaar voordat de eerste problemen zich voordoen. Als dat lukt zijn er meer en betere behandelopties mogelijk!

Panda project

Het oor-EEG apparaat maakt onderdeel uit van het PANDA project. PANDA staat voor Progression Assessment in Neurodegenerative Disorders of Ageing en is een vierjarig project van Rigshospitalet, de Universiteit van Aarhus en T&W Engineering. Het doel van het project is om een eenvoudige thuismeting te ontwikkelen voor de vroegtijdige opsporing en monitoring van de ziekten van Alzheimer en Parkinson. Echter, de slimme In-Ear koptelefoon zou mogelijk voor meer doeleinden ingezet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar slaapanalyse, epilepsie, hersen-computerinterfaces, stress, depressie en neurologische aandoeningen.

Auteur: redactie Zuster Jansen