Interactive Walkway kan helpen bij verbeteren loopanalyses Parkinsonpatiënten

Daphne Geerse, bewegingswetenschapper in het LUMC, stelt dat de Interactive Walkway een kansrijke manier is om een goed beeld te schetsen van het valrisico van mensen met een beroerte of de ziekte van Parkinson. Dat blijkt uit het promotieonderzoek dat Geerse uitvoerde voor haar thesis aan de Universiteit Leiden.

Ziekte van Parkinson

De Interactive Walkway bezit een Kinect-sensor, die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor games. Bij deze games doet het poppetje op het scherm exact de bewegingen na van degene die voor de sensor staat. Echter, Geerse zag een mogelijkheid om de Kinect-sensor op een effectieve manier in te zetten; zij gebruikte de sensor om de loopvaardigheid van mensen met een beroerte of de ziekte van Parkinson te bestuderen.

De Interactive Walkway bestaat uit een baan van acht meter lang. Deze baan wordt op de vloer van het laboratorium geprojecteerd. Om de loopvaardigheid te kunnen testen, projecteren de onderzoekers ook onverwachte obstakels en staptegels. Naast de loopbaan installeren de onderzoekers een systeem van sensoren die de bewegingen van de “lopers” registreren. “Het mooie is dat de Interactive Walkway relatief goedkoop, veilig en patiëntvriendelijk is. De obstakels zijn immers niet echt, dus je kunt er niet over struikelen. Bovendien hoeven we niks op het lichaam van de patiënt te plakken om de metingen te doen”, aldus Geerse.

Parkinson

Interactive Walkway

Uit de testsessies met mensen met een beroerte of de ziekte van Parkinson bleek dat de Interactive Walkway een waardevol meetinstrument kan zijn voor loopanalyses. “Onze metingen geven een volledig en goed beeld van de loopvaardigheid. Dit biedt mogelijkheden voor het monitoren van herstel – of achteruitgang – en het opstellen van een persoonlijk revalidatieplan. Ook kan het aanvullende informatie geven ten opzichte van huidige klinische testen over het risico op vallen”, zo meldt Geerse.

Het LUMC overweegt om een analyse op de Interactive Walkway in te zetten in de zorg. Geerse vindt dat een uitstekende ontwikkeling; “Deze techniek kan de bestaande aanpak op dit moment niet vervangen, maar wel extra informatie verstrekken aan de behandelaar. Tegelijkertijd verzamelen we zo ook nieuwe gegevens om nog meer onderzoek te doen.

Het project rondom de Interactive Walkway is onderdeel van het onderzoeksprogramma Technology in Motion. Dit is een samenwerking tussen het LUMC, VU Amsterdam en de TU Delft. Het project wordt gefinancierd door het NWO.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen