Zes zorgtips om jezelf én anderen te beschermen tegen warm weer

Het is warm; al een aantal weken stijgt de temperatuur en verergert de droogte in ons land. Ook volgende week beloofd het weer een warme week te worden met 30 tot 40 procent kans op een hittegolf. Velen genieten van dit zomerweer, maar het brengt voor een specifieke, kwetsbare groep ook risico´s met zich mee. In dit artikel vind je zes tips om jezelf en anderen te beschermen tegen de hitte.

Met de “kwetsbare groep” worden kleine kinderen, ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in zorginstellingen bedoeld. Het warme weer kan bij deze groep leiden tot duizeligheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid. Tevens kunnen ze in het ergste geval uitdrogen, waardoor ze last krijgen van misselijkheid en krampen en uiteindelijk bewusteloos raken. Als professional is het je taak om goed op de volgende zaken te letten;

  1. Drink genoeg

Zorg dat je cliënten minimaal twee liter per dag drinken. Echter, let op met cafeïne; dat zorgt voor een verhoogde hartslag, lichaamstemperatuur en ademhaling en dat is niet prettig bij warm weer. Ook het eten van pap, soep, fruit en vla is aan te raden (deze voedingsmiddelen bevatten veel vocht). Slikt een cliënt medicijnen, waarbij hij/zij niet veel mag eten en/of drinken? Benader dan de behandelend arts.

  1. Houdt het huis koel

Laat gordijnen dicht en eventuele zonwering zakken. Houdt overdag (als het buiten warmer is dan binnen) de ramen dicht en zet deze ´s nachts en ´s ochtends open om het huis te verkoelen.

  1. Wijzig je planning en tempo

Plan in warme periodes een beperkt aantal afspraken in op de koelste momenten van de dag. Vermijd afspraken tussen 12:00 uur en 16:00 uur, want dat is, over het algemeen, het heetste moment.

  1. Kies verkoelende kleding

Laat je cliënten lichtgekleurde, katoenen of linnen kleding dragen met een zonnehoed of klep en smeer ze in met een hoge beschermfactor.

  1. Zorg voor jezelf én je collega´s

Het is uiteraard je taak om op je cliënten te passen, maar vergeet jezelf en je collega´s niet! Zorg ervoor dat je voldoende eet en drinkt. Vanuit een stabiele en veilige positie kun je een ander namelijk veel beter helpen en van dienst zijn. Verdeel je energie op de juiste manier en ga verstandig om met inspanningen.

  1. Let op eenzame mensen

Deze tip is essentieel voor mantelzorgers; houdt geïsoleerde ouderen nauwlettend in de gaten. Spreek met buurtbewoners af of zij extra goed op willen letten of iemand zich vreemd gedraagt of verward overkomt. Mocht dit het geval zijn, neem dan direct contact op met de huisarts van de betreffende persoon.

water drinken

Hitteplan

Sinds 2007 heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een Nationaal Hitteplan opgesteld. Als het vier achtereenvolgende dagen warmer dan 27 graden is, zijn organisaties die werken met de “kwetsbare groep” verplicht om zich aan de verantwoordelijkheden te houden die het Hitteplan hen voorschrijft.

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen