Beschut wonen

Hieronder vindt u alles wat u wilt weten over beschut wonen: wat het is, voor wie het bedoeld is, wat de kosten zijn en meer.

Wat is beschut wonen | Betekenis en uitleg

Beschut wonen is een kleinschalige woonvorm voor als u psychisch in de knoop zit. U kunt daar tijdelijk of permanent wonen en begeleiding krijgen. Zo kunt u zo zelfstandig mogelijk blijven, terwijl u middenin de maatschappij blijft leven.

Een andere term voor beschut wonen is: beschermd wonen.

Voor wie

Beschut wonen is bedoeld voor psychiatrische patiënten. Uw leeftijd maakt niet uit: zowel jongvolwassenen als ouderen komen in aanmerking.

Voorwaarden

De enige voorwaarde is dat de hulp niet te zwaar mag zijn. Zolang het voor u aangenaam en veilig is, kunt u gebruikmaken van deze voorziening bij u in de buurt.

Kosten

De huurkosten voor beschut wonen vallen mee. Omdat de woonruimte (veelal appartementen) vrij klein is, valt de huurprijs tussen de 300 en 600 euro uit. Afhankelijk van uw inkomen kunt u de lasten nog verlichten met toeslagen.

Daarbij komen natuurlijk nog de zorgkosten. Die kunnen uiteen- en/of oplopen. Soms bent u daar wel 1000 euro aan kwijt. Misschien krijgt u hiervoor vergoeding; dat hangt af van uw indicatie.

U kunt het beste hierover overleggen met uw huisarts of wijkverpleegkundige. Zij kunnen de zorg eventueel voor u aanvragen en een indicatie regelen.

beschut wonen

Is er een verschil tussen beschut wonen en beschermd wonen?

Nee. Deze termen betekenen hetzelfde.

Meer informatie over beschut wonen

Wilt u meer weten over beschut wonen, en of het iets voor u is? Of heeft u een andere vraag? Kijk voor meer informatie op beschut wonen in Haarlem.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen