Voorbeelden van eHealth in de thuiszorg

Toepassingen van eHealth zijn er al heel lang. Maar de laatste decennia hebben ze een enorme vlucht genomen. Natuurlijk met name dankzij de komst van internet, smartphones, tablets en de app.

Ook in de thuiszorg is eHealth alomtegenwoordig. Dat laten we zien met 5 aansprekende voorbeelden van verschillende toepassingen.

Het voordeel van (meer) eHealth in de thuiszorg? Dat u langer thuis kunt blijven wonen!

1. Elektronisch patiëntendossier (EPD)

Het EPD is er al een tijdje. En natuurlijk niet alleen in de thuiszorg. Maar het is wel misschien het beste voorbeeld dat we kunnen geven:

Geen papieren dossiers meer. Maar één digitaal dossier waar iedere betrokken zorgverlener kan zien wat er aan de hand is met een cliënt. Waar ze kunnen communiceren met elkaar. En zo de zorg kunnen afstemmen. Zodat die zorg van hogere kwaliteit is.

2. Zelfmetingen

Dankzij technologie kunnen cliënten die dat willen, zelf thuis metingen doen. Bijvoorbeeld bloeddruk, of bloedsuikerwaarden. Vervolgens kunnen ze die gegevens doorsturen naar zorgverleners. Die kunnen op hun beurt advies geven. Of besluiten langs te komen.

Het voordeel is dat zorgverleners minder langs hoeven te komen. En dat de cliënt zelfstandiger blijft. Niet alle ouderen willen zelfmetingen doen, maar voor velen is dit een uitkomst.

3. Leefstijlmonitoring

Dankzij sensoren is het mogelijk uw leefstijl (of leefpatroon) in de gaten te houden. Dat klinkt misschien een beetje eng, maar levert wel degelijk voordelen op. Op dit moment met name voor mensen met dementie:

Eerst wordt uw ‘normale’ leefpatroon vastgesteld. Niet met camera’s, maar andersoortige sensoren. Als er na verloop van tijd opvallende wijzigingen zijn in uw dagelijkse gedrag, krijgen (mantel)zorgverleners een melding. Zo kan iedereen beter inspelen op welke hulp nodig is.

4. GPS-lokalisatie

Als iemand met dementie gaat ‘dwalen’, kan dat gevaarlijk zijn. Vaak is dat de reden dat een dementerende niet meer thuis kan wonen.

Daar is GPS-lokalisatie een oplossing voor: zo kan iemand altijd teruggevonden worden, waar hij/zij ook is.

5. Automatische medicijndispenser

Ook inmiddels een klassieker in eHealth: de automatische medicijndispenser. Die piept als het tijd is voor de volgende pil. En die automatisch de júiste pil uitgeeft.

De medicijndispenser heeft al veel betekend voor medicijntrouw, én langer zelfstandig zijn.

e-health

eHealth bij Zuster Jansen

Ook bij Zuster Jansen denken we na over eHealth. Daarin willen we de komende jaren stappen maken. Wilt u hierover meer advies? Of informatie wat eHealth voor u kan betekenen? Kijk dan op eHealth Rijksoverheid

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen