Kan Fibromyalgie genezen worden?

Van fibromyalgie genezen is nog niet mogelijk. Wel bestaan er methodes om de klachten te verlichten.

Hieruit volgt ook een waarschuwing: wantrouw ‘wondergenezers’ die beweren u van fibromyalgie af te kunnen helpen. Zij zijn meestal slechts geïnteresseerd in uw geld. Lees dit verhaal maar eens van een ervaringsdeskundige.

Er is geen eenduidige behandelmethode voor wekedelenreuma. Wel zijn er veel verschillende wegen die u kunt bewandelen. In dit artikel geven we daarvan een (niet-compleet!) overzicht.

Pijnstillers

Natuurlijk zijn er altijd medicijnen voorhanden in de vorm van pijnstillers. Wordt uw pijn daar minder van? Waarschijnlijk wel. Maar wees bedacht op de mogelijke bijwerkingen: vermoeidheid en neerslachtigheid. Juist 2 factoren die uw klachten op den duur ook weer kunnen verergeren.

Voor de lange termijn is het slikken van pillen in ieder geval geen goede optie. Langdurig gebruik kan namelijk veel nadelen opleveren, zoals schade aan uw organen. Hoe dan ook: bespreek dit goed met uw arts.

Natuurlijke, lichaamseigen pijnstiller

Uw lichaam heeft ook een eigen, natuurlijke pijnstiller. Die heet ‘palmitoylethanolamide’. Deze kunt u zelf aanvullen door een supplement dat vrij verkrijgbaar is. In hoeverre u hier baat bij heeft wat betreft uw klachten, is moeilijk te zeggen. Hiervoor geldt in ieder geval: baat het niet, dan schaadt het niet.

Dieet

De oorzaak van fibromyalgie wordt deels gezocht in slechte voeding. Of dit ook zo is, is nog niet bewezen.

Maar natuurlijk is wel bekend dat gezonde voeding altijd belangrijk is. Wie gezond eet, heeft minder last van lichamelijke klachten.

Er bestaan ook speciale diëten voor fibromyalgie. U kunt hierover advies inwinnen bij een goede voedingsdeskundige.

Beweging

Net als gezonde voeding is bewegen altijd goed voor een mens. Specifiek voor fibromyalgie lijkt er een positieve relatie te bestaan met een actief leven. Denk aan wandelen, fietsen, hardlopen, etc.

Er zijn legio mogelijkheden om regelmatige beweging in te bouwen in uw leven. Denk aan fitness, lid worden van een sportclub, of gewoon op een vast moment van de dag een rondje lopen.

Homeopathie

Fibromyalgie genezen met homeopathie is evenmin mogelijk als met ‘echte’ medicijnen. Homeopathische middeltjes bevatten geen werkende bestanddelen. Tóch geven veel mensen aan dat hun klachten erdoor verminderen.

Hoe komt dat dan? Misschien door het placebo-effect: mensen voelen zich beter doordat ze het middel innemen. Dat heeft vervolgens een positief effect op hun geestestoestand. Wat weer leidt tot de ervaring dat de pijnklachten lichter zijn.

Dit laatste is vooral interessant in het licht van het volgende:

Acceptatie en leren omgaan met de klachten

Misschien vindt u het flauw, maar uw klachten accepteren is enorm belangrijk. Verzet tegen de klachten verergeren uw pijnbeleving juist. Maar accepteren dat u ze nu eenmaal heeft? Dat geeft direct (geestelijke) verlichting.

Wanneer u heeft leren accepteren, heeft dit ook een positieve uitwerking op alle andere vormen van behandeling die u toepast. Uw geest is krachtiger dan u denkt!

Wed op méér dan 1 paard

Het belangrijkste advies is: beperk u niet tot 1 behandeling. Ga altijd voor een combinatie, en ontdek wat voor u het beste werkt.

En spreek erover met specialisten: uw huisarts, reumatologen, lotgenoten, etc.

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien. Bel: 020-6366837.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen