Fibromyalgie: Symptomen bij vrouwen

Hieronder een lijst met de meest voorkomende symptomen van wekedelenreuma bij vrouwen.

Symptomen

 • Pijn (in gewrichten, bindweefsel, ‘tenderpoints’, spieren en ogen)
 • Hoofdpijn (opstoten van migraine)
 • Pijn bij menstruatie
 • Vermoeidheid
 • Darmproblemen (diarree of obstipatie)
 • Depressie
 • Angst
 • Sociale isolatie
 • Slaapklachten
 • Concentratieproblemen

Bekijk meer symptomen van fibromyalgie

Verschil vrouwen en mannen

Wat symptomen betreft is er weinig verschil met mannen. Alleen de menstruatiepijn is natuurlijk voorbehouden aan vrouwen.

Wel komt fibromyalgie veel vaker bij vrouwen voor dan bij mannen: wel 10 keer zo veel (90% van alle gevallen). Waar dat aan ligt is grotendeels onduidelijk. Mogelijke (onbewezen!) verklaringen zijn:

 • Vrouwen maken minder serotonine aan dan mannen
  Serotonine is belangrijk voor de spijsvertering. Het reguleert onder andere hongergevoel en aandrang om te gaan slapen. Ook kan het bepalend zijn voor stemming (ook depressie).
 • Biochemische wijzigingen in het lichaam (o.a. door hormonen)
  Bijvoorbeeld tijdens de menopauze. Maar ook deze verklaring is niet sluitend; veel vrouwen krijgen juist tijdens hun vruchtbare periode last van fibromyalgie.
 • Laag niveau van het menselijk groeihormoon
  Als dit inderdaad te maken heeft met fibromyalgie, is het ook direct een verklaring voor het symptoom spierpijn.

Beleving

Mannen en vrouwen verschillen wél als het gaat om de beleving van fibromyalgie:

Vrouwen beleven meer pijn dan mannen

Mannen hebben 50% minder zenuwuiteinden. Dat heeft als gevolg dat ze pijn minder heftig voelen. Terwijl vrouwen dus juist méér pijn ervaren. Ook lijken de ‘tenderpoints’ (drukpunten op het lichaam) bij vrouwen meer aanwezig te zijn.

Daar komt nog eens bij dat mannen meer endorfine aanmaken bij pijn dan vrouwen. Endorfine verzacht pijn.

Aangezien pijn een grote rol speelt bij fibromyalgie, hebben vrouwen hier gemiddeld veel meer last van.

Vrouwen raken (misschien) eerder gedeprimeerd

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer bezig zijn met slechte herinneringen. Wekedelenreuma zorgt voor veel van die slechte herinneringen. Zo zouden ze sneller in een depressie kunnen raken.

Er is echter ook onderzoek dat deze bewering weer tegenspreekt: mannen uiten depressie gewoon anders. Denken bovendien dat ze ‘stoer’ en ‘sterk’ moeten zijn, en laten dus vaak niets merken. In de praktijk melden zich steeds meer mannen met klachten die op depressie wijzen.

Vrouwenziekte?

Omdat 1) fibromyalgie veel meer voorkomt bij vrouwen en 2) vrouwen de symptomen vaak heftiger beleven, wordt de aandoening nogal eens een ‘vrouwenziekte’ genoemd.

Dit is duidelijk geen positieve stereotypering; artsen, fysiotherapeuten en de omgeving van patiënten gebruiken de term om de klachten af te doen als ‘overdreven’ of als iets wat ‘tussen de oren’ zit.

Maar dat is absoluut onzin: wat wekedelenreuma precies is en waardoor het veroorzaakt wordt is misschien nog niet helemaal duidelijk, feit is dat mensen die het hebben zich de symptomen niet verbeelden. Serieuze hulp en meer onderzoek is nodig.

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien. Bel: 020-6366837.

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen