Is alcohol de oorzaak van Parkinson?

Kun je Parkinson krijgen door alcohol? Het antwoord is: nee. Dat wil zeggen: tot op heden is überhaupt nog niet vastgesteld wat precies de oorzaak van Parkinson is. Laat staan dat dit alcohol is.

Wel weten we wat er gebeurt bij Parkinson: bepaalde zenuwcellen in de hersenen sterven af, waardoor iemand drastisch minder dopamine aanmaakt. Zo komt het dat de patiënt steeds minder controle heeft over zijn lichaam: bewegingen, emoties en andere functies. Maar waarom die cellen afsterven, daarover is nog niets bewezen.

In mei 2020 is nog een nieuwe studie uitgekomen over Parkinson en alcohol drinken. Conclusie: er werd geen relatie gevonden tussen alcoholgebruik en deze ziekte. Daarmee werden vooral eerdere resultaten uit vroeger onderzoek bevestigd. (Bron: parkinson-vereniging.nl)

Is er wel een relatie tussen Parkinson en alcohol?

Ok, dus alcohol heeft waarschijnlijk niets te maken met het ontstaan van Parkinson. Maar is er dan misschien een andere relatie tussen Parkinson en alcohol? Moet je bijvoorbeeld voorzichtig zijn met alcohol wanneer je al Parkinson hebt?

Mag je met Parkinson alcohol drinken?

Het antwoord is: ja, dat mag. Het is wel zaak om voorzichtig te zijn. Bijvoorbeeld met bepaalde medicatie tegen Parkinson (zie hieronder).

En natuurlijk hebben we het over normale hoeveelheden alcohol. Alcoholmisbruik is nooit goed, of u nu Parkinson heeft of niet.

Parkinson

Parkinson

Parkinson-medicijnen en alcohol

Wie Parkinson heeft, gebruikt meestal ook medicijnen. Zeker in een later stadium. Deze medicijnen onderdrukken de symptomen van de ziekte.

Zoals bij alle medicijnen, moet je voorzichtig zijn als je wilt drinken. Alcohol reageert erg slecht met sommige stoffen die in de medicijnen zitten.

Specifiek kan alcohol ervoor zorgen dat de werking van de medicijnen tenietgedaan wordt. Het gevolg is dat de symptomen dan juist erger worden.

Hoe dan ook: overleg altijd met uw arts vóórdat u medicijnen combineert met alcohol.

Verlaagt alcohol de kans op Parkinson?

Alcohol drinken tegen Parkinson?! Is dat mogelijk? Gek genoeg is er onderzoek dat deze bewering lijkt te bevestigen. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat met name bier iemand zou beschermen tegen de ziekte van Parkinson. Namelijk:

13 gram alcohol per dag geeft 5% minder risico op Parkinson. Maar let op: hiernaar is absoluut meer onderzoek nodig. Want zelfs als deze relatie bestaat, dan nog weten wetenschappers nog niet hóe dit kan. Mogelijk heeft het te maken met de stof purine, dat in bier zit. Daardoor verhoogt het gehalte urinezuur in het bloed, wat zowel het risico op als de ontwikkeling van Parkinson kan vertragen. (Bron: kennisinstituutbier.nl)

Roken, alcohol en Parkinson

Net als alcohol, is er ook onderzoek dat erop wijst dat roken werkt tegen Parkinson. Maar dit positieve effect vermindert bij overmatig alcoholgebruik.

Zo lijken 2 slechte gewoontes juist te werken tegen een hele vervelende ziekte. Maar voordat u dit op feestjes gebruikt om uw levensstijl te rechtvaardigen: er is nog veel meer onderzoek nodig om deze bevindingen met zekerheid te staven.

Ondersteuning bij Parkinson

Heeft u of uw naaste Parkinson, en heeft u ondersteuning nodig? Wilt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden: bel vrijblijvend 020-6366837 of neem op een andere manier contact op.

Auteur: redactie Zuster Jansen