Kan geheugenverlies beperkt worden door spelletjes en sociale contacten?

Gezellig op zaterdagavond een kaartspel spelen met vrienden of familie? Het lijkt een “simpele” activiteit, maar in de praktijk kan het veel voor je gezondheid betekenen. Uit een langdurig onderzoek van het National Center for Neurological Disorders in Peking (China), blijkt dat kaartspelletjes en sociale contacten invloed hebben op het vertragen van de snelheid van geheugenverlies, waardoor het risico op dementie kan worden verminderd.

Een combinatie van positief gezond gedrag wordt in verband gebracht met een tragere achteruitgang van het geheugen bij cognitief normale oudere volwassenen”, zo melden de onderzoekers in het British Medical Journal. Met positief gezond gedrag wordt een combinatie van leefstijlkeuzes bedoeld. Denk hierbij aan gezond eten, regelmatig bewegen, kaartspelletjes spelen en op z’n minst twee keer in de week sociaal contact.

Het onderzoek

Maar liefst 29 duizend 60-plussers met een normale cognitieve functie werden 10 jaar lang gevolgd. In 2009 werd de geheugenfunctie van iedere deelnemer gemeten met tests. Daarbij werd er onderzocht of de participanten het Apoe-gen met zich meedroegen. Het Apoe-gen is de sterkste risicofactor voor het ontwikkelen van Alzheimer.

Zes factoren

De deelnemers kregen een “leefstijlscore” die gebaseerd werd op zes factoren. Twee daarvan waren niet roken en geen alcohol drinken. Als derde factor werd er ook gekeken naar het dieet van de deelnemer. Daarnaast werd er gekeken naar de cognitieve activiteit: in ieder geval twee keer per week lezen, schrijven, kaarten of andere spelletjes spelen. De vijfde factor had met sporten en bewegen te maken. In ieder geval 150 minuten sporten met matige intensiteit of meer dan 75 minuten sporten met hoge intensiteit. En tot slot was er de zesde en laatste factor: wekelijks minstens twee keer sociaal contact. Dat mag een bezoekje aan vrienden en/of familie zijn, aanwezig zijn bij vergaderingen of feestjes bijwonen.

Trager last van geheugenverlies

De onderzoekers ontdekten dat alle zes de factoren invloed hebben op een trager dan gemiddelde achteruitgang van het geheugen. Gezonde voeding heeft het meeste effect op de vertraging van geheugenverlies. Daarna volgen de geheugenspelletjes en lichaamsbeweging. Ook mensen met het Apoe-gen die een goede leefstijlscore behaalden, ervoeren een tragere achteruitgang van het geheugen dan mensen met hen gen die ongezondere keuzes maken.

Gemiddeld genomen is het risico op dementie of milde cognitieve stoornissen bij deelnemers met vier tot zes gezonde leefstijlgedragingen 90 procent kleiner dan bij mensen die de minst gezonde keuzes maken.

Volgens Susan Mitchell, hoofd beleid bij Alzheimer’s Research UK, is het onderzoek goed uitgevoerd: “Dit draagt bij aan het substantiële bewijs dat een gezonde levensstijl kan helpen om geheugen en denkvaardigheden te ondersteunen.” Volgens haar zijn er te weinig mensen die weten of én welke stappen er genomen kunnen worden om de kans op dementie op latere leeftijd te verkleinen.

Auteur: redactie Zuster Jansen