Mantelzorgers ingezet tegen complicaties

Na een succesvolle pilot met twee mantelzorgkamers op de afdeling chirurgie van het AMC ziekenhuis in Amsterdam wil het ziekenhuis mantelzorgers inzetten om zorgtaken over te nemen. Het gaat om zorgtaken die mantelzorgers dan al tijdens de opname in het ziekenhuis kunnen bieden.

Door de inzet van mantelzorgers bij de zorg van hun naaste is er minder risico op postoperatieve complicaties en zijn de naasten goed voorbereid op de zorgtaken die hun thuis staan te wachten. Juist door het leren van zorgtaken al tijdens de ziekenhuisopname krijgen mantelzorgers meer zelfvertrouwen.

mantelzorg

Mantelzorgkamers

In de mantelzorgkamers betrekken verpleegkundigen mantelzorgers bij de postoperatieve zorg zoals adl taken, zorg bij mondhygiëne, ondersteuning bij ademhalingsoefeningen, het mobiliseren van de zieke en lichte taken zoals hulp bij wassen of aankleden of hulp bij toiletgang.

Het AMC ziekenhuis hoopt dat door de inzet van mantelzorgkamers er een kortere opnameduur is van zorg, dat er minder ongeplande heropnames komen en dat er thuis minder post-operatieve complicaties zullen ontstaan.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen