Medicijn tegen dementie

Is er een medicijn tegen dementie? Helaas, nog niet. Er zijn nu géén medicijnen die dementie vertragen. Laat staan genezen.

Er is wél hoop: nieuwe medicijnen tegen dementie zijn volop in ontwikkeling. En er zijn al middelen die de symptomen van de hersenziekte onderdrukken.

Nieuwe medicijnen tegen dementie

De medische wereld geeft vol gas als het om geneesmiddelen tegen dementie gaat. Niet gek: het is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Met name Alzheimer heeft de aandacht; aan die vorm lijden de meeste mensen.

Op dit moment zijn er grote internationale projecten gaande. Ongeveer 20 nieuwe geneesmiddelen zijn in de laatste fase van klinisch onderzoek. Men hoopt dat er binnen 10 jaar een doorbraak komt (bron: nu.nl).

Er heerst groot optimisme onder specialisten en onderzoekers: de afgelopen 20 jaar is er ook al grote vooruitgang geboekt als het om behandeling tegen dementie gaat.

Bestaande medicijnen tegen de symptomen van dementie

Dementie gaat gepaard met vele symptomen. Bijvoorbeeld geheugenverlies, agressie en onrust. Sommige medicijnen hebben rustgevende effecten hierop. Het is wel belangrijk dat ze ingezet worden bij beginnende dementie. Hoe eerder de medicatie start, hoe groter de kans dat het werkt.

De medicijnen kunnen wel vervelende bijwerkingen hebben. Maar welke dat zijn en hoe ernstig ze optreden, verschilt erg per persoon. Let goed op wat er gebeurt. En bespreek dit met uw arts.

Stichting Alzheimer Nederland heeft een overzichtelijke pagina ingericht over medicijnen bij dementie.

Ondanks dementie thuis blijven wonen

Op medicijnen die dementie genezen kunt u dus nog even niet rekenen. Dat betekent dat u hulp nodig heeft om met de ziekte om te gaan. Zéker als u thuis wilt blijven wonen (en steeds meer mensen willen dit).

Meestal betekent dit dat iemand mantelzorg verleent. Uw partner of een kind, bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt wel dat dit een zware (emotionele en lichamelijke) belasting is. Gemiddeld kost het 20 uur per week, minimaal 5 jaar lang.

Professionele thuiszorg onmisbaar bij dementie

Experts zijn het erover eens: patiënten en hun mantelzorgers hebben enerzijds veel behoefte aan adviezen en tips. Anderzijds is er ondersteuning nodig in de vorm van professionele hulp. Oftewel: thuiszorg door in dementie getrainde zorgverleners (bron: dementie.nl).

Wij bieden u deze zorgverleners in de vorm van particuliere thuiszorg. Wilt u hierover eens vrijblijvend met ons in gesprek? Neem dan contact op.