Onderzoek naar waardering voor mantelzorgers

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om een mantelzorgwaardering te geven aan hun inwoners die als mantelzorger werkzaam zijn. Een mantelzorgwaardering kan jaarlijks, door iedereen die mantelzorger is, worden opgevraagd bij het wmo-loket van de gemeente waar de persoon die wordt verzorgd woont. Iedere gemeente heeft mantelzorgers die vrijwillig het (vaak zware) werk van en voor hun naasten op zich nemen. Toch waarderen niet alle gemeenten deze inzet gelijk.

Dit blijkt uit onderzoek wat is uitgevoerd onder 39 gemeenten. Dit onderzoek is uitgevoerd op basis van data van de grootste gemeenten van Nederland (inclusief de provinciale hoofdsteden), aangevuld met de rijkste en armste gemeenten van Nederland.

Dagje uit of 200 euro: zo groot zijn de verschillen in mantelzorgwaardering
Iedere gemeente heeft mantelzorgers die vrijwillig het (vaak zware) werk voor hun naasten op zich nemen. Toch waarderen gemeenten deze inzet niet allemaal gelijkwaardig.

De onderlinge verschillen in mantelzorgwaardering lopen op tot wel 200 euro. In plaats van een uit te keren bedrag, kiezen sommige gemeenten voor een waardering in natura. Zo hebben mantelzorgers in Groningen alleen recht op een ijsje of bloemen.

Ook in steden als Eindhoven, Nijmegen, Kerkrade of Almere wordt een bedrag van €200,- per mantelzorger gegeven.

Gemeenten met laagste waardering
In de provincie Groningen heeft de gemeente Pekela de mantelzorgwaardering als geldbedrag afgeschaft, net als in de Friese hoofdstad Leeuwarden. In Wassenaar en Zwolle is de vergoeding ook afgeschaft, maar hier krijgen mantelzorgers een zogenaamde mantelzorgdag. Deze dag bestaat in Wassenaar dit jaar onder andere uit een ‘sing-a-long’ met de ‘power girls’.

In Rotterdam krijg je 25 euro OV-tegoed, in Utrecht een mantelzorgdag en in Tilburg een bloemetje of een fashioncheque. In Oldambt houden ze de vergoeding voor mantelzorgers nog even geheim en kun je ‘ontspanning’ aanvragen bij het Wmo-loket.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste onderzochte steden een stuk guller zijn dan een simpele tegoedbon of een bosje bloemen. Gemiddeld bedraagt de vergoeding bij de onderzochte gemeenten die wél een vergoeding geven zo’n 86 euro.

GemeenteProvincieWaardering Mantelzorgers in €GemeenteProvincieWaardering Mantelzorgers in €
EindhovenNB€ 200HaarenNB€ 55
AlmereFL€ 200s-HertogenboschNB€ 50
NijmegenGE€ 200DeventerOV€ 50
HeerlenLI€ 200LeidenZH€ 50
KerkradeLI€ 200RotterdamZH€ 25
MaastrichtLI€ 200OldambtGR€ 0 *
AmsterdamNH€ 200TilburgNB€ 0 *
AmersfoortUT€ 200ZwolleOV€ 0 *
EmmenDR€ 200UtrechtUT€ 0 *
LelystadFL€ 180MiddelburgZE€ 0 *
ArnhemGE€ 150WassenaarZH€ 0 *
Gooise MerenNH€ 150Den HaagZH€ 0 *
LarenNH€ 150LeeuwardenFR€ 0 *
BlaricumNH€ 150RozendaalGE€ 0 *
AssenDR€ 100PekelaGR€ 0 *
ApeldoornGE€ 100EnschedeOV€ 0 *
Alphen-ChaamNB€ 100GroningenGR€ 0 *
WestlandZH€ 100BloemendaalNH€ 0 *
VenloLI€ 75HaarlemNH€ 0 *
BredaNB€ 75* Gemeenten bieden waardering in natura