Nu online; patiënten informatie over continentie hulpmiddelen op de Hulpmiddelenwijzer

Maar liefst ruim 1 miljoen Nederlanders heeft er last van; incontinentie van blaas en/of darmen. Incontinentie houdt in dat je ongewild urine en of ontlasting verliest of dat je last hebt van chronische obstipatie. Bij chronische obstipatie is er sprake van een langdurige verstopping in de darmen; een abnormaal vertraagde en/of bemoeilijkte stoelgang van minder dan drie keer per week. Maar er is goed nieuws voor mensen met vragen over incontinentie. Vanaf nu is er patiënten informatie over continentie beschikbaar op de Hulpmiddelenwijzer!

Waarom is patiënten informatie over continentie zo belangrijk?

Zoals eerder beschreven hebben veel Nederlanders last van incontinentie. Zij moeten dagelijks continentiehulpmiddelen gebruiken om zelfstandig te kunnen functioneren, zodat ze kunnen participeren in de samenleving. Daarnaast is het een belangrijke voorwaarde voor de kwaliteit van leven en werken. Bij continentiehulpmiddelen kun je denken aan inleggers, katheters, onderleggers en darmspoelingen. Door deze hulpmiddelen wordt de kans op medische risico´s zoals urineweginfecties of huidbeschadigingen geminimaliseerd.

Kwaliteitskader Continentiehulpmiddelen

Sinds de zomer van 2017 zijn er kwaliteitseisen opgesteld door veldpartijen waarin staat waar de hulpmiddelenzorg voor patiënten met continentieproblemen aan moet voldoen. Dit “Kwaliteitskader Continentiehulpmiddelen” is vastgelegd in het Register van het Zorginstituut Nederland. Het document geeft onder andere aan dat patiënten en voorschrijvers (zoals continentieverpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, revalidatieartsen en huisartsen) samen moeten bepalen welke hulpmiddelen het beste zijn voor de patiënt. Vraaggericht werken, kwaliteit en doelmatigheid zijn aspecten die van essentieel belang zijn bij de keuze voor de juiste hulpmiddelen. Goede patiënten informatie is noodzakelijk om zo functioneringsgericht mogelijk voor te schrijven.

hulpmiddelenwijzer

Hulpmiddelenwijzer voor continentie

Onlangs is er goede patiënten informatie over continentie hulpmiddelen beschikbaar gemaakt door de Vilans Hulpmiddelenwijzer via www.hulpmiddelenwijzer.nl/continentie. Deze informatie gaat in op vragen als;

– Wat is (in)continentie?
– Hoe bepalen patiënt en gespecialiseerde zorgverlener gezamenlijk welke
hulpmiddelenzorg nodig is?
– Welke continentiehulpmiddelen zijn er?
– Wat wordt wel en niet vergoed?

Vilans, het kenniscentrum voor de langdurende zorg, heeft opdracht gekregen vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn om een website te maken voor de Hulpmiddelenwijzer. Op deze website staat onafhankelijke en actuele informatie over hulpmiddelen, eHealth-toepassingen en andere bruikbare apps voor de zorg.

Initiatiefnemer van het Kwaliteitskader Continentiehulpmiddelen is Edith Schippers; toenmalig Minister van Volksgezondheid, Sport en Welzijn. In samenwerking met een aantal betrokken partijen van landelijke organisaties is het Kwaliteitskader tot stand gebracht. De partijen die een bijdrage hebben geleverd zijn;
patiënten (Bekkenbodem4All, Dwarslaesie Organisatie Nederland, Incoclub, Patiëntenfederatie Nederland), zorgverzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland, producenten (Nefemed), continentieverpleegkundigen (V&VN), medisch speciaalzaken (FHI) en apotheken (KNMP). Zij werken samen voor het Platform Continentie Hulpmiddelenzorg en zijn erop gericht om het onderhoud en de implementatie van het kwaliteitskader goed te laten verlopen. De patiënten informatie over continentie is dan ook vastgesteld door het Platform.

Wil je meer informatie over continentie? Ga dan naar www.hulpmiddelenwijzer.nl/continentie

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen