Ouderen en bewegen

Ouderen bewegen nog steeds te weinig. Dat blijkt uit onderzoek. In 2017 werd nog vastgesteld dat 25 tot 50% van de ouderen teveel stilzit (bron: RIVM). Dit heeft vervelende gevolgen als overgewicht en meer risico op vallen.

En dat is jammer, want bewegen heeft heel veel voordelen. Zoals een betere balans, meer energie en een betere gezondheid (lichamelijk én geestelijk).

Hoe zorgt u dat u (weer) meer gaat bewegen? In dit artikel een overzicht van de mogelijkheden.

Eenvoudige oefeningen

Een voor de hand liggend advies is: ga (weer) meer wandelen. Bijvoorbeeld door boodschappen te doen. Vrienden op te zoeken. Of simpelweg een rondje te lopen.

Een andere mogelijkheid is de spelcomputer van Nintendo: de Wii of Switch. Er zijn verschillende spellen waarvoor u uit uw stoel moet komen en bewegen. Zoals tennis, fitness of boogschieten.

Wilt u liever uw stoel niet uit, bijvoorbeeld omdat u slechter ter been bent? Dan is zitgymnastiek een uitkomst.

Bewegen op muziek

Van muziek gaat ons lichaam vanzelf bewegen. Dat geldt voor ouderen mensen net zo goed als voor jongere.

Natuurlijk kunt u zelf regelmatig een plaat opzetten. Maar de kans is groot dat bij u in de buurt ook lessen gegeven worden. Of een activiteit bij u in de buurt, bijvoorbeeld georganiseerd door een zorgcentrum.

Informeer ook eens bij sport- en danscentra bij u in de buurt. Wellicht kunt u aansluiten bij een club die jazzgymnastiek geeft. Of line- en volksdans. Maar ook ‘hippere’ stijlen als streetdance en aerobics zijn voor ouderen mogelijk.

Bewegen aan tafel

Woont u in een zorgcentrum? Dan zit u waarschijnlijk vaak aan tafel te wachten, bijvoorbeeld op de lunch. Dat zijn uitstekende momenten om iets actiefs te gaan doen, alleen of met elkaar.

Het kan heel eenvoudig: een bal overgooien of -rollen. Of op uw stoel bewegen op muziek.

Zorgverleners kunnen ook trainingen volgen om ouderen hierin te ondersteunen. Dus vraag aan hen of zij ideeën hebben!

Bewegen in het water

Zwemmen en fitness in het water zijn ideaal voor ouderen. Met name omdat de kans op vallen en blessures minimaal is. In het water bent u immers gewichtsloos.

Bewegen in het water is goed voor uw conditie, uw gewrichten, soepelheid en nog veel meer.

Bijna ieder binnenzwembad heeft wel een programma voor ouderen in de aanbieding. Informeer dus bij het dichtstbijzijnde bij u in de buurt.

Sporten voor ouderen

Naast bovengenoemde mogelijkheden zijn er talloze andere sporten, geschikt voor ouderen. Zoals:

  • Fitness
  • Golfen
  • Tennis
  • Biljart
  • Fietsen

Informeer bij lokale sportverenigingen naar mogelijkheden om gezond te bewegen.

Bewegen in de ouderenzorg

Als thuiszorgorganisatie in de ouderenzorg hebben wij natuurlijk ook onze verantwoordelijkheid. En die nemen we dan ook.

Benieuwd welke mogelijkheden wij precies hebben om u te laten bewegen? Bespreek het met onze zorgcoördinator (020 63 66 847). Hij of zij kan u er alles over vertellen. Ook bij ons zusterbedrijf De Thuiszorg Student zijn er mogelijkheden voor wandelen met ouderen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen