Valpreventie bij ouderen

De cijfers stemmen niet vrolijk: iedere dag sterven ongeveer 11 ouderen door een val. En het aantal dat na een val naar de eerste hulp moet, steeg in 2017 met 40(!)% (bron: zorgvoorbeter.nl). Geen wonder dat veel ouderen hiervoor angst hebben.

Maar is vallen wel te voorkomen? Misschien niet in alle gevallen. Maar u kunt wel degelijk maatregelen nemen om de kans kleiner te maken. In dit artikel geven we een overzicht van de mogelijkheden.

7 algemene tips tegen vallen

  1. Trek stevige schoenen aan
    Draag géén schoenen met een gladde zool. Dat verhoogt de kans op vallen aanzienlijk. Ga voor schoenen met:
  • Goed profiel
  • Lage hakken
  1. Zit niet stil, blijf bewegen!
    Door te bewegen verbetert u uw balans. Want u traint uw spieren en lenigheid, 2 zaken die heel belangrijk zijn om in evenwicht te blijven.
  2. Controleer uw ogen
    Ga ieder jaar naar een oogarts of opticien voor controle. Want slecht zicht veroorzaakt veel leed…terwijl dit vooraf makkelijk te voorkomen is door bijvoorbeeld een goede bril.
  3. Let op uw medicatie
    Gebruikt u medicijnen? Bespreek regelmatig met uw huisarts of dit (nog) wel de juiste zijn. Want uit onderzoek blijkt dat verkeerde medicijnen vaak vallen veroorzaken.
  4. Pas uw huis aan
    Eenvoudige aanpassingen kunnen veel leed voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Goede verlichting
  • Anti-slipmat in de badkamer
  • Veilige trap
  • Netjes weggewerkte bedrading van apparatuur
  • Stevig vastgelijmde vloerbedekking
  1. Schroom niet familie en vrienden in te schakelen
    Bent u ergens onzeker over? Durft u iets niet zo goed? Vertrouw dan op uw gevoel en vraag hulp. U kunt het ook zelf doen terwijl er iemand bij is. Zodat áls er iets gebeurt, u hulp hebt.
  2. Schaam u niet voor hulpmiddelen als een rollator
    Een rollator is géén teken van zwakte. En kan wel degelijk voorkomen dat u niet valt. Mits juist ingesteld, natuurlijk. Maar ook andere hulpmiddelen kunnen helpen, zoals een wandelstok. Er is veel goed materiaal voorhanden, dus doe er uw voordeel mee!

7 eenvoudige oefeningen tegen vallen

Met onderstaande eenvoudige oefeningen kunt u uw balans verbeteren:

  1. Op uw tenen lopen
  2. Op uw hakken lopen
  3. Achteruit lopen
  4. Staan en weer zitten op een stoel
  5. Zittend op een stoel uw benen 1 voor 1 uitstrekken
  6. Afwisselend op 1 been gaan staan
  7. Afwisselend uw knieën optrekken

Let op: doe deze oefeningen altijd met iemand erbij!

Filmpjes

Op internet zijn veel filmpjes over valpreventie te vinden. Onder andere met allerlei oefeningen. We plaatsen er hier 5. Ga naar YouTube voor meer video’s over valpreventie bij ouderen.

Cursussen Valpreventie

Verschillende organisaties geven cursussen in valpreventie. We noemen er hier 3, maar vraag ook rond in uw eigen omgeving. De kans is groot dat ook in uw buurt cursussen tegen vallen gegeven worden.

Cursus In Balans
Dit is een groepscursus van Veiligheid.nl. U werkt tijdens dit programma aan uw zelfvertrouwen en balans. Zodat u steviger op uw benen staat. Een reactie van een cursist:

Mevrouw Kuiper (77):
“Na een val op straat werd ik steeds banger om alleen naar buiten te gaan. Dankzij de cursus In Balans heb ik weer zelfvertrouwen. Ik weet nu waarop ik moet letten en doe iedere dag een aantal evenwichts- en spieroefeningen. Met een gerust hart durf ik weer zelf naar mijn dochter en kleinkinderen te gaan.”

Cursus Valpreventie
In Zeist geeft Vitras een praktische cursus in valpreventie. Naast balansoefeningen kijkt u ook naar uw situatie thuis: kleine aanpassingen kunnen een hoop leed voorkomen!

Vallen Verleden Tijd
Medi50+ in Valkenswaard claimt dat deze cursus de enige is waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond. Het is bedoeld voor ‘gezonde ouderen’ zonder osteoporose, die minimaal 15 minuten kunnen lopen zonder hulpmiddel. Een reactie van een cursist:

Mieke Coenders:

“Merk ik nou het verschil tussen de eerste en laatste les? Jazeker! Tot nu toe ben ik niet gevallen en slechts één x gestruikeld. Ik durf zelfs weer met een stok lopend naar de supermarkt, die 400 meter verderop ligt.”

Bekijk deze cursus

Ook Zuster Jansen neemt maatregelen tegen vallen

De meeste ongelukken gebeuren thuis. Dus ook voor de thuiszorg ligt hier een belangrijke taak.

Benieuwd welke maatregelen wij precies nemen voor uw veiligheid? Bespreek het met onze zorgcoördinator (020 63 66 847). Zij kan u er alles over vertellen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen