Percentage verzuim en personeelsverloop in de zorg blijft stijgen

Accountantsbureau EY heeft onderzoek gedaan naar het personeelsverloop in de zorg. Afgelopen dinsdag publiceerde EY de resultaten van het onderzoek. Hieruit blijkt dat het verzuim en personeelsverloop in de afgelopen vijf jaar tijd niet zo hoog is geweest.

In 2017 trok het kabinet maar liefst 200 miljoen euro extra uit voor de ouderenzorg. Het doel van deze investering was om de meest urgente problemen, zoals de personeelstekorten in de zomermaanden, op te lossen. Echter, deze investering mocht niet baten; “zowel verzuim als verloop steeg naar zorgwekkende niveaus”, zo meldden de onderzoekers.

personeel in de zorg

De onderzoekers vrezen dat er in de toekomst niet genoeg mensen beschikbaar zullen zijn om in de ouderenzorg te gaan werken. In 2017 stond het verzuim op 5,3 procent en het personeelsverloop op 13,3 procent. In 2016 lag het personeelsverloop nog 1 procent lager, op 12,3 procent. EY vindt dit verontrustend; “zeker als werknemers uitstromen naar functies buiten de zorg”.

Het personeelsverloop heeft volgens de onderzoekers ongewenste effecten. Dienstverbanden worden omgezet in zzp-constructies, rijke instellingen betalen hun werknemers meer en detacheringsbureaus worden ingeschakeld.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen