Wat is domotica in de zorg? | Betekenis & Definitie

Domotica betekent zoveel als ‘huisautomatisering’. Oftewel: slimme elektronica in uw huis, die uw leven makkelijker maakt. Domotica kan ook ingezet worden voor uw zorgbehoeftes. Met als doel dat u langer zelfstandig kunt blijven wonen. Bijvoorbeeld door zorg op afstand.

Doel

Het hogere doel van domotica in de zorg is dat meer mensen thuis geholpen kunnen worden. Dit kan bereikt worden doordat:

 • …er minder zorgverleners bij u thuis hoeven te komen. Enerzijds doordat ‘robots’ handelingen kunnen overnemen. Anderzijds doordat zorgverleners hulp op afstand kunnen verlenen.
 • …domotica de zorgverlening thuis makkelijker kan maken. Door handelingen makkelijker en minder zwaar te maken voor zorgverleners.

Hoe dan ook: dit is een belangrijk doel, met het oog op het personeelstekort in de zorg. Dit tekort zal voorlopig niet minder, zelfs alleen maar méér worden. Om dit op te vangen, kan domotica cruciaal zijn.

Voorbeelden

 1. Automatische alarmering
  Een voor de hand liggend voorbeeld is alarmering. Oftewel: domotica die in de gaten houdt of u zorg nodig heeft. En zo ja, automatisch hulp inroept. Dat kan bijvoorbeeld met sensoren en camera’s.

Zo hoeft er niet 24 uur per dag iemand in huis te zijn hiervoor. Dit ontlast ook mantelzorgers. En ook u, natuurlijk, want u behoudt uw privacy.

 1. Hulp op afstand
  Videocommunicatie is een goed voorbeeld van hulp op afstand. Op een computer maakt u verbinding met een zorgverlener. Die kan u zien en horen, en omgekeerd. Natuurlijk kunt u zo ook makkelijk in contact komen met familie en vrienden.

Op deze manier kan iemand makkelijk zien en beoordelen of u (meer) zorg nodig hebt. En besluiten al dan niet langs te komen óf andere hulp in te schakelen.

 1. Makkelijkere zorgverlening door domotica
  Het is belangrijk dat u op het juiste moment de juiste medicijnen inneemt. Hiervoor zijn bijvoorbeeld de bekende pillendoosjes bedacht. Maar die zijn er ook in elektronische vorm.

Dankzij elektronische pillendoosjes hoeft u – of een zorgverlener – niet meer zelf na te denken over welke pil wanneer geslikt moet worden. Dat doet het doosje, die ook automatisch de pil uitgeeft.

Meer voorbeelden van domotica in de zorg >

Domotica in de thuiszorg van Zuster Jansen

Ook bij Zuster Jansen zetten we domotica in. Dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Wilt u weten hoe u daarvan kunt profiteren? Bel vrijblijvend met onze adviseur (020 63 66 837). Hij kan u er meer over vertellen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen