Wat is een zorghotel?

Een zorghotel lijkt op een gewoon hotel, maar is speciaal bedoeld voor mensen die tijdelijk hulp nodig hebben. Dat betekent dat het de uitstraling van een hotel heeft, gecombineerd met zorg. U kunt er bijvoorbeeld heen na een operatie, als u mantelzorger er even niet is, óf als u zelf aan vakantie toe bent.

Wat houdt een zorghotel in?

Een zorghotel is een vorm van continue zorg. Oftewel: er zijn dag en nacht zorgverleners aan het werk. Zo krijgt u hulp wanneer u dat nodig heeft. Hiervoor wordt van tevoren een zorgplan gemaakt, op basis van uw indicatie. In een zorghotel kunt u alle soorten zorg die u nodig heeft krijgen. Bijvoorbeeld:

  • Verpleging
  • Verzorging
  • Fysiotherapie
  • Ergotherapie
  • Zorg van een arts

Natuurlijk kunt u deze (24 uurs)zorg ook thuis, in een verzorgingshuis of ziekenhuis krijgen. Maar het verschil is dat u in een zorghotel daadwerkelijk een vakantiegevoel krijgt. Ze staan op mooie plekken (bijvoorbeeld aan de kust) en hebben dan ook echt een vakantie-uitstraling.

zorghotel

Wat kost een zorghotel per dag?

Per dag kost een zorghotel tussen de 100 en 200 euro (inclusief maaltijden).

Misschien wordt uw verblijf vergoed door uw verzekering. Natuurlijk hangt dit af van uw soort verzekering en uw verzekeraar. Over het algemeen geldt het volgende:

Indicatie voor Eerstelijns Verblijf (ELV)
Heeft u deze indicatie? Dan heeft u kans dat uw verblijf vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Hiervoor geldt wel een eigen risico.

Geen indicatie
Heeft u geen indicatie, maar bent u wel aanvullend verzekerd? Wellicht kunt u dan vanuit uw aanvullende pakket vergoeding krijgen. Maar dit geldt niet voor alle verzekeraars.

Voorwaarden
Aan een vergoeding kan uw zorgverzekering voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld:

  • Vergoeding geldt alleen voor zorghotels met het Keurmerk Erkend Zorghotel
  • Vergoeding geldt alleen voor gecontracteerde zorghotels
  • Vergoeding kan alleen tot een maximumbedrag

Welk zorghotel is er bij mij in de buurt?

Er zijn veel zorghotels in Nederland. Ieder met een eigen uitstraling en specialismes. Welke past het beste in uw situatie? U kunt zelf een zorghotel zoeken op erkendezorghotels.nl.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen