Wat zijn voorbeelden van somatische zorg?

‘Somatische zorg’ is de term voor hulp die gegeven wordt bij ‘chronische lichamelijke ziektes’. Voorbeelden van deze ziektes zijn Parkinson, reuma of COPD. Somatische zorg wordt ook wel kortweg ‘somatiek’ genoemd. ‘Somatiek’ betekent ook letterlijk ‘lichamelijk’ en is het tegengestelde van ‘psychisch’.

Wat zijn somatische zorgvragers?

Somatische zorgvragers zijn patiënten die lijden aan een chronische lichamelijke ziekte zoals Parkinson, reuma, kanker of COPD. Zij krijgen dan de hulp die zij nodig hebben, op de plek waar zij het nodig hebben. Dat kan thuis zijn, maar ook in het ziekenhuis of verpleeghuis.

Wat zijn voorbeelden van somatische zorg?

Wat zijn nu concrete voorbeelden van somatische zorg? Welnu, somatiek kan eigenlijk alle vormen van hulp zijn. Zolang het maar om lichamelijke zorg gaat, en niet geestelijke. Enkele praktijkvoorbeelden zijn:

  1. Logopedie na een beroerte
    Mevrouw Janssen heeft een lichte beroerte gehad. Ze kan nog veel zelf, dus ze blijft thuis wonen. Bovendien zorgt haar man ook voor haar. Maar na de beroerte heeft ze moeite met spreken.

Mevrouw krijgt gerichte logopedie thuis. Om opnieuw de juiste woorden te vinden en deze goed uit te kunnen spreken. Dit valt dan in de categorie ‘somatische zorg’.

  1. Fysiotherapie na een knieoperatie
    Meneer Timmerman heeft een nieuwe knie gekregen. Na deze operatie moet hij revalideren. Dat begint in het ziekenhuis, maar gaat thuis verder.

Mijnheer krijgt hiervoor fysiotherapie thuis. Gericht op weer zeker en stabiel lopen, en dingen als traplopen. Ook dit is een voorbeeld van somatische (thuis)zorg.

  1. Actieve dagbesteding bij Parkinson
    Mevrouw Bakker heeft Parkinson. De symptomen begonnen licht, maar vorderen steeds verder. Haar man zorgt voor haar, maar het is zwaar voor hem.

Mevrouw gaat enkele dagen per week naar dagbesteding. Daar doet ze activiteiten om goed te blijven bewegen. Zo helpt deze somatische zorg haar om langer zelfstandiger te blijven.

Somatische zorg

Somatische zorg bij Zuster Jansen

Wij zijn gespecialiseerd in somatische thuiszorg. Oftewel: wij leveren somatische zorg op maat voor mensen met een chronische lichamelijke ziekte. Meer informatie hierover? Bel vrijblijvend met onze adviseur (020 63 66 837). Zij kan u er meer over vertellen.

Auteur; Redactie Zuster Jansen