Zorgrobots in de ouderenzorg: voor- en nadelen

Hoera, de robots komen eraan! Of denkt u eerder: ‘Help’? De discussie over de voor- en nadelen van de zorgrobot wordt vaak gekleurd door emoties. Terwijl – wanneer we er nuchter naar kijken – deze mechanische hulpverleners veel kunnen bijdragen aan het welzijn van ouderen.

De belangrijkste voordelen voor ouderen staan hieronder op een rij. Evenals mogelijke nadelen.

Voordelen

Ouderen krijgen in de toekomst de noodzakelijke zorg
Vanwege de vergrijzing zal het personeelstekort in de ouderenzorg groter worden. In 2040 kunnen daarom 300.000 ouderen zonder zorg zitten. (Bron: KPMG)

Hiervoor zijn zorgrobots dé oplossing. Die kunnen veel taken van zorgprofessionals overnemen. Van huishoudelijk werk tot medische handelingen.

Ouderen krijgen betere zorg dankzij zorgrobots
Niet alleen kunnen zorgrobots taken overnemen, ze kunnen ze in theorie zelfs beter doen dan zorgprofessionals.

Bovendien hebben robots ‘alle tijd’. Waar zorgmedewerkers nu soms maar heel beperkte tijd krijgen per cliënt, kunnen robots veel meer aandacht geven. Uit onderzoek blijkt dat ouderen hierdoor meer eigenwaarde krijgen, en meer kwaliteit van leven.

Daarnaast zijn robots in staat om in korte tijd veel data te verzamelen. Daarmee kunnen ze dingen als hartaanvallen en beroertes goed voorspellen. Beter dan bijvoorbeeld artsen. En zo dus deze incidenten voorkomen.

Robot

Ouderen kunnen langer zelfstandig blijven
Als een robot kan helpen bij allerlei taken, kunnen ze ouderen ook helpen bij allerlei activiteiten. Bijvoorbeeld het huishouden. Zo kunnen zij langer thuis blijven wonen.

Ook het gezelschap dat een robot biedt, kan hierbij helpen. Het blijkt dat mensen daardoor ook sneller meedoen met activiteiten.

Nadelen

Minder contacten met ‘echte’ zorgverleners
Ja, contact met een zorgrobot is geen contact met een ‘echt mens’. Maar gezien het dreigende tekort aan mensen in de zorg, is het veel beter dan helemáál geen contact.

Bovendien: het contact met een robot is vaak van betere kwaliteit dan vluchtige contacten met echte zorgverleners. Robots hebben immers alle tijd, gaan niet weg en kunnen veel meer aandacht geven.

Zorgrobots zijn nog in ontwikkeling
Het grootste nadeel aan zorgrobots op dit moment? Dat ze nog lang niet alle dingen kunnen die nodig zijn in de toekomst.

Ze kunnen bijvoorbeeld nog niet:

  • Was uit de machine halen en ophangen
  • Boodschappen snel en goed opruimen
  • Goed bewegen in krappe ruimtes

Daarnaast kan iemand struikelen over bijvoorbeeld een stofzuigerrobot. Dit zijn allemaal dingen die nog opgelost moeten worden, vóórdat robots volwaardige vervangers worden voor de mens.

Zorgrobots bij Zuster Jansen?

Het aantal zorgrobots in de thuiszorg is nu nog klein. Maar daar zal de komende jaren zeker verandering in komen. Dus ook bij Zuster Jansen. Wij zetten robots alleen in als het daadwerkelijk een toevoeging is aan de zorg die we u verlenen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen