Komt Parkinson door dopamine?

Dopamine speelt een belangrijke rol bij Parkinson. Maar welke precies? En zijn er behandelingen voor de problemen die ontstaan? In dit artikel beantwoorden we uw vragen hierover.

Wat is de rol van dopamine bij Parkinson?

Een tekort aan dopamine is een belangrijke oorzaak voor de ziekte van Parkinson. Dat zit zo:

Dopamine is een ‘boodschappenstof’. Oftewel: dopamine zorgt ervoor dat signalen vanuit en naar de hersenen, goed doorgegeven worden.

Hebben je hersenen te weinig dopamine? Dan zorgt dat voor problemen met bewegen en denken. Zo ontstaat Parkinson.

De reden voor het tekort aan dopamine is dat de hersencellen die deze stof maken, langzaam afsterven.

Is behandeling mogelijk?

Ja, er zijn medicijnen voor: zogenaamde ‘dopamine-antagonisten’. Deze medicijnen vullen het tekort aan dopamine aan. Of ze stimuleren de receptoren van aanwezige dopamine. Er zijn ook nog wat andere medicijnen die indirect het dopaminetekort aanvullen. Dankzij dopamine-antagonisten kunnen de symptomen van Parkinson bestreden worden.

Bijwerkingen zijn misselijkheid en een licht gevoel wanneer u opstaat. Dit kunt u vooral in het begin hebben. En als u de medicijnen lang gebruikt, kunnen ze (soms) minder effectief zijn. Let op: dopamine-antagonisten genezen Parkinson niet. Helaas bestaan er geen medicijnen die de ziekte kunnen genezen. Er bestaat alleen medicatie die Parkinson vertraagt.

Kan Parkinson ook veroorzaakt worden door een teveel aan dopamine?

Nee. Een teveel aan dopamine leidt tot hele andere klachten. U kunt dan namelijk een psychose krijgen. U hoort dan bijvoorbeeld stemmen of gaat hallucineren.

Het is dus belangrijk dat de hoeveelheid dopamine in uw hersenen goed in balans is. Niet te veel, niet te weinig.

Heeft u of uw naaste te maken met de ziekte van Parkinson?

Dan is de kans groot dat u binnenkort (meer) zorg nodig heeft. Wij kunnen het u op korte termijn zo comfortabel mogelijk maken. Zo kunt u ook zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Dankzij onze hulp kunnen we ook mantelzorgers ontlasten, voor wie de hulp vroeg of laat te zwaar wordt.

Bekijk ons aanbod