Voor- & nadelen van zelfstandig wonen van ouderen

Ouderen wonen steeds langer zelfstandig. Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste is dat het van de meesten een diepgekoesterde wens is. Van u ook?

Het kán ook steeds makkelijker: de maatschappij wordt er meer en meer op ingericht. Zo hebben gemeenten de taak het mogelijk te maken. Oók als u ziek bent.

Welke voordelen heeft zelfstandig blijven wonen voor u? En zijn er ook nadelen? We zetten ze hier op een rijtje. Zodat u weet wat u kan verwachten, en waar u op moet letten.

Voordelen

Thuis bent u gelukkiger
Het is onderzocht: ouderen die thuis blijven wonen, zijn gelukkiger. Dat komt door 3 factoren:

  • U blijft thuis langer zelfstandig. Al dan niet met extra hulp. Hoe dan ook bent u niet overgeleverd aan het ‘regime’ van een verzorgingshuis.
  • U bent thuis in uw vertrouwde omgeving. Een plek waar u geschiedenis hebt. Waar u zich op uw gemak voelt.
  • U kunt thuis makkelijker contact houden. Met vrienden, familie, kennissen en buren. Soms is een verzorgingshuis ver weg van uw huidige woonplek.

Thuis bent u baas over eigen huis
In uw huis gebeurt wat u wilt. Wat heeft u nodig om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen? U bepaalt vervolgens zelf wat er gebeurt, wanneer en hoe.

Evenals wie er wanneer langskomt om de hulp te bieden die u nodig hebt.

Thuis houdt u meer geld over
Veel ouderen hebben lage vaste woonlasten. U waarschijnlijk ook: misschien is uw hypotheek al afgelost. Of huurt u voor weinig geld.

Daar komt bij dat u geen geld hoeft te betalen aan een verzorgingshuis. Dat betekent dat u uw vermogen – de waarde van uw huis – behoudt. Zodat uw kinderen dat kunnen erven, bijvoorbeeld.

Nadelen

Thuis kunt u eenzaam raken
Niet iedere oudere wordt gelukkiger van thuis blijven wonen. Eenzaamheid kan op de loer liggen. Zeker als u alleen woont. Bijvoorbeeld nadat uw partner is overleden.

Hier heeft u natuurlijk wel enige controle over. U kunt zelf maatregelen nemen om eenzaamheid te voorkomen.

Hoe dan ook: wees u bewust van dit risico. Zodat het u niet overvalt. En u de juiste stappen kunt zetten om contact met anderen te houden.

Thuis hulp regelen kan lastig zijn
Gemeenten hebben vaak lange procedures om hulp te krijgen vanuit de Wmo. Dat kan uw plezier om alleen te wonen in de weg staan.

Daarnaast zijn niet alle vormen van hulp beschikbaar in iedere plaats of wijk.

Onderzoek dus van tevoren goed wat mogelijk is voor u. Tip: als de gemeente niet meewerkt, kunt u altijd nog particuliere thuiszorg inschakelen. Dan heeft u geen indicatie nodig.

Thuis blijven wonen kan duur zijn
Hulp bij zelfstandig wonen kan duur uitpakken. Algemeen geldt: hoe complexer uw hulpvraag, hoe complexer, intensiever en dus duurder de zorg. Zo hebben dementerende ouderen hoe langer hoe meer hulp nodig.

Zoek daarom van tevoren goed uit welke hulp u op korte én lange termijn nodig heeft. Dan kunt u ook goed inschatten of alleen wonen voor u financieel haalbaar is.

Hoe helpt Zuster Jansen u om langer thuis te blijven wonen?

Wij hebben een landelijk netwerk voor particuliere thuiszorg. De kans is groot dat we u op uw adres kunnen helpen om alleen te blijven wonen.

Wilt u hier eens vrijblijvend met ons over van gedachten wisselen? Geen probleem: neem contact op met onze zorgcoördinator (020 63 66 847). Samen bespreekt u de mogelijkheden.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen