Is de ziekte van Alzheimer erfelijk?

Alzheimer ‘zit in uw familie’. Althans, zo lijkt het. Misschien heeft of had uw moeder het. Of een broer of zus. Dat baart u zorgen: krijg ik het nu ook? Is de ziekte van Alzheimer erfelijk? Het is wel degelijk zo dat sommige vormen van dementie erfelijk zijn. Maar Alzheimer meestal niet. Volgens Stichting Alzheimer Nederland loopt u slechts een klein verhoogd risico. Wat erfelijkheid betreft heeft u heel weinig te vrezen van dementie.

Dementie is een veelvoorkomende ziekte. Iedereen loopt risico: 20% van de Nederlandse bevolking ontwikkelt vroeg of laat een vorm van dementie. In de meeste gevallen gaat het om Alzheimer. Met erfelijkheid heeft dit echter weinig te maken.

Bestaat er een erfelijkheidstest voor Alzheimer?

Er bestaan erfelijkheidstests voor dementie in het algemeen. Niet voor Alzheimer specifiek. U komt alleen in aanmerking voor zo’n onderzoek als meerdere mensen in uw familie dementie kregen op jonge leeftijd (<65 jaar). Want de kans op erfelijkheid is heel klein als het om slechts één (ouder) familielid gaat.

Is genezing van Alzheimer mogelijk?

Alzheimer is dus bijna nooit een erfelijke vorm van dementie. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u het niet krijgt. Dementie komt helaas in het algemeen vaak voor. Om die reden wordt er ook veel onderzoek gedaan. Niet alleen naar Alzheimer. Ook naar andere vormen van dementie. Vroeg of laat zal dit tot mooie resultaten leiden. Maar: Genezing of remming van de ziekte is nu nog niet mogelijk. Doorbraken zijn er alleen nog bij muizen. Die resultaten kunnen echter vooralsnog niet vertaald worden naar de mens.

Vermoedt u Alzheimer, bij uzelf of een naaste?

Blijf daar niet mee zitten. Maak uw zorgen bespreekbaar. Zo kunt u er op tijd mee leren omgaan.

En komt het tot het punt dat u thuis hulp nodig hebt? Dan is het goed om te weten dat er heel veel mogelijk is wat betreft het inzetten van particuliere thuiszorg. Bent u op zoek naar professionele  24 uurs zorg? En wilt u daar eens vrijblijvend over praten? Dan kunt u contact opnemen met onze zorgcoördinator: bel 020 63 66 847 .

 

Neem contact op:

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *