Omgaan met dementie: filmpjes, boeken & cursussen

Over omgaan met dementie is enorm veel geschreven. Maar óók gefilmd. En verschillende organisaties hebben alle tips en informatie omgezet in praktische cursussen.

In dit artikel geven we een overzicht van dit waardevolle materiaal. Zodat u verder kunt lezen, kijken en leren over omgaan met dementie. Handig ingedeeld per doelgroep:

  • Patiënten
  • Mantelzorgers & familie
  • Hulpverleners & verzorgers

Dit is deel 6 van onze blogserie over omgaan met dementie

Vindt u in dit artikel niet de tips of informatie die u zoekt? Dan vindt u die zeker wél in 1 van de andere delen uit deze serie:

Materiaal voor patiënten

Mensen met dementie komen er bekaaid vanaf als het gaat om informatief materiaal. We vonden welgeteld 2 video’s die (deels) op patiënten gericht zijn. Geen boeken of cursussen.

Hebben we materiaal over het hoofd gezien? Laat het ons dan weten via info@zusterjansen.nl.

Filmpjes voor patiënten

Omgaan met dementie (van Belgische zorgverzekeraar CM)

Onderstaand filmpje is een productie van de Belgische verzekeraar CM. Als patiënt kunt u zeker iets aan de informatie hebben. Maar het is ook vooral een video die bedoeld is het aanbod van CM in de etalage te zetten.

Actief omgaan met dementie (van SGL Zorg)

Dit filmpje bevat persoonlijke verhalen van patiënten en hun naasten.

Materiaal voor mantelzorgers en familie

Voor mantelzorgers en familie is heel veel materiaal te vinden. Online veel filmpjes en cursussen, offline veel boeken.

Filmpjes voor mantelzorgers en familie

Omgaan met dementie (van zorgverzekeraar CZ)

Webinar ‘Dementie: hoe ga je ermee om’ (van Medicinfo)

Actief omgaan met dementie (van SGL Zorg)

Dit filmpje bevat persoonlijke verhalen van patiënten en hun naasten.

Website met veel informatie en filmpjes

Dan vonden we nog een Belgische website met heel veel informatie. Zowel geschreven als in de vorm van 10-tallen video’s.

Het is wel een zogenaamde ‘flash’-website. Deze verouderde techniek werkt niet meer op alle computers. Maar u kunt het natuurlijk altijd proberen. Surf naar www.omgaanmetdementie.be

Boeken voor mantelzorgers en familie

Voor mantelzorgers en familie zijn er heel veel boeken beschikbaar. Bijna allemaal staan ze goed aangeschreven. Een 3-tal uitblinkers zetten we hier op een rij:

De dag door met dementie – Anneke van der Plaats

Kruip in het hoofd van mensen met dementie. En krijg uitleg over hoe je ermee om kunt gaan. Aan de hand van praktische tips van sociaal geriater Anneke van der Plaats. Zij schreef meerdere boeken over dementie.

(5 sterren op bol.com.)

Had ik het maar geweten – Ruud Dirkse en Caro Petit

Praktisch boek over dementeren thuis verzorgen. Gericht op onder andere communicatie, omgaan met geheugenproblemen en financiële kwesties. Gebaseerd op ervaringen van familieleden én deskundigen.

(4,5 sterren op bol.com.)

Ma – Hugo Borst

Het inmiddels beruchte boek van Hugo Borst over zijn dementerende moeder. Het zijn deze ervaringen die de schrijver ertoe aanzette actie te voeren voor betere zorg in verpleeghuizen. Door heel Nederland (terecht) bejubeld als prachtig en liefdevol ervaringsverhaal.

(4,5 sterren op bol.com)

Nog niet uitgelezen? Kijk dan op familieblauwborgje.nl en dementie.nl voor overzichten met meer boeken.

Cursussen voor mantelzorgers en familie

Heeft u niet genoeg aan online artikelen, filmpjes en boeken? Krijgt u liever duidelijke instructies over hoe om te gaan met dementie? Dan kunt u verschillende cursussen volgen.

De cursussen die we hieronder beschrijven, zijn landelijk online te volgen. Informeer eens bij uw gemeente of er een lokale zorginstelling is die in uw buurt cursussen geeft. Grote kans van wel!

10-stappencursus omgaan met Alzheimer (gratis!)

Verpleegkundig consulent Freek Gillissen (VUmc Alzheimercentrum) geeft in deze videocursus praktische tips. Mede gebaseerd op het hierboven beschreven boek Had ik het maar geweten.

Situaties worden in de video’s nagespeeld. Dat geeft een extra goed beeld van de werkelijkheid. De werkelijkheid waar u mee te maken heeft – of krijgt.

De cursus duurt ongeveer een uur.

Cursus ‘Omgaan met dementie’ van CZ (gratis!)

Zorgverzekeraar CZ heeft eveneens een gratis online cursus ‘Omgaan met dementie’ gemaakt. Nadeel: deze kunt u alléén volgen als u óf de dementerende verzekerd is bij CZ.

Naar de cursus

Materiaal voor hulpverleners en verzorgenden

Ook voor zorgprofessionals is behoorlijk wat educatief materiaal voorhanden. Daarmee kunt u uw kennis en vaardigheden flink verdiepen.

Filmpjes voor hulpverleners en verzorgenden

Documentaire ‘Omgaan met dementie’

Een documentaire van 15 minuten. (De video ziet er interessant uit. Jammer genoeg is momenteel de audio gedempt omdat er een liedje zonder toestemming gebruikt wordt. Hopelijk lossen ze dit in de nabije toekomst op.)

Webinar ‘Omgaan met agressie en dementie’

Een webinar van Jannie de Jong, expert op het gebied van agressie en geweld. Het webinar doet een beetje saai aan, maar bevat wel veel waardevolle informatie.

Boeken voor hulpverleners en verzorgenden

Wil je je als zorgprofessional verdiepen in dementie? Dan zijn er hele goede – en zeer leesbare – boeken beschikbaar.

Omgaan met dementie – Jurn Verschraegen e.a.

Geschreven om in een behoefte te voorzien. Een behoefte bij hulpverleners die steeds vaker geconfronteerd worden met dementie. Zij willen beter leren omgaan met gedragsproblemen. Maar ook met de familie van de patiënt. In dit boek komt dit – en veel meer – aan bod.

Aan dit boek is een opleiding gekoppeld. Die kun je volgen met de bijgeleverde cd-rom.

(Bekijk dit boek op bol.com)

Het demente brein. Omgaan met probleemgedrag – Gerke de Boer en Anneke van der Plaats

Dit boek geeft inzicht in wat er gebeurt als iemand dementeert. Waarom ontstaan problemen met het geheugen en gedrag? Wat is de invloed van de omgeving? Een praktisch boek voor verzorgenden, artsen en behandelaars.

(Dit boek krijgt 5 sterren op dementie-winkel.nl)

Cursussen voor hulpverleners en verzorgenden

Juist als zorgprofessional heeft u behoefte aan scholing. De ontwikkelingen op uw vakgebied gaan immers snel. We hebben enkele cursussen voor u verzameld, die een prima startpunt zijn om uw kennis en vaardigheden te verdiepen.

Scholing en cursussen op zorgvoorbeter.nl

Op zorgvoorbeter.nl (‘kennisplein voor verpleging, verzorging en zorg thuis’) is veel aanbod. Cursussen, trainingen en onderwijsmodules worden via de website aangeboden. Al dan niet gratis te volgen!

Bekijk de cursussen

Trainingen (op maat) via Geriant

Zorgorganisatie Geriant biedt in Noord-Holland vele trainingen op het gebied van dementie. Over onbegrepen gedrag, vormen van dementie, omgang met familie etc. Deze trainingen zijn ook op maat te boeken.

Educatieve muziektheatershow

Een hele bijzondere cursus van dementieintheater.nl : een muziektheatershow over dementie, met lezing en workshop. Zorgprofessionals die deze show gezien hebben, zijn laaiend enthousiast.

Bekijk deze bijzondere cursus

Kent u filmpjes, boeken en cursussen die hier niet mogen ontbreken?

Wij horen graag uw tips over interessant materiaal over dementie. Stuur ons een e-mail maar info@zusterjansen.nl