Is de ziekte van Alzheimer te voorkomen?

Specialisten zijn het er over eens: veel gevallen van dementie – en dus ook Alzheimer – kunnen wel degelijk voorkomen worden. En daar heeft u zelf invloed op: door een gezonde levensstijl aan te nemen. Maar pas op: vertrouw informatie en tips op internet niet zomaar. Er zijn veel beweringen over het voorkomen van Alzheimer die niet bewezen zijn. Sommige tips kunnen zelfs schadelijk zijn voor uw gezondheid. Vertrouw daarom alléén informatie van autoriteiten op het gebied van dementie. Denk aan Stichting Alzheimer Nederland. En ga altijd op zoek naar bewijs voor de beweringen.

Kan Alzheimer voorkomen worden? En zo ja, hoe dan? In dit artikel zetten we de risicofactoren op een rijtje. En daarnaast antwoord op de vraag: kan voeding verschil maken?

Wat zijn de bewezen risicofactoren van Alzheimer?

Uit onderzoek blijkt er een duidelijke relatie te zijn tussen Alzheimer en:

 • Roken
 • Overgewicht
 • Te weinig bewegen
 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes
 • Te weinig hersengymnastiek
 • Depressie

(bron: dementie.nl)

Zoals u ziet, hebben veel van deze factoren inderdaad te maken met uw manier van leven. U kunt zelf kiezen te stoppen met roken. Of gezonder te eten. Meer te gaan sporten. Etc.

Kan ik Alzheimer voorkomen met specifieke voeding?

Er is dus een relatie tussen Alzheimer en ongezond eten. Maar er zijn bronnen die verder gaan: die beweren dat bepaalde voeding Alzheimer voorkomt. De mogelijkheid bestaat uiteraard. Maar cruciaal om te weten is:

Tot nu toe is er géén wetenschappelijk bewijs dat een specifiek voedingsmiddel of -supplement tegen dementie werkt.

Met name voedingssupplementen zijn eerder slechter voor uw gezondheid. Stichting Alzheimer Nederland heeft daar een tabel van gepubliceerd.

Brochure van Stichting Alzheimer Nederland met tips

Alzheimer Nederland heeft ook een brochure gemaakt met praktische tips om uw risico op dementie te verkleinen.

Vermoedt u Alzheimer, bij uzelf of een naaste?

Blijf daar niet mee zitten. Maak uw zorgen bespreekbaar. Zo kunt u er op tijd mee leren omgaan.

En komt het tot het punt dat u thuis hulp nodig hebt? Dan is het goed om te weten dat er heel veel mogelijk is. Bijvoorbeeld 24 uurs zorg van Zuster Jansen. Wilt u daar eens vrijblijvend over praten? Dan kunt u contact opnemen met onze zorgcoördinator: bel 020 63 66 847 .

 

Neem contact op:

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *