Omgaan met dementie: 7 praktische tips voor patiënten

Opeens staat uw leven op z’n kop: u hebt dementie. Hoe kunt u daar als patiënt goed mee omgaan?

In dit artikel geven we u 7 praktische tips. Zodat het voor uzelf wat makkelijker wordt. En ook voor uw familie en andere naasten.

Dit is deel 1 van onze blogserie over omgaan met dementie

Vindt u in dit artikel niet de tips die voor u bedoeld zijn? Dan vindt u die zeker wél in 1 van de andere delen uit deze serie:

1. Gun uzelf de tijd om te wennen

Goed, u hebt dementie. Maar dat betekent meestal niet dat u direct niets meer kunt. U hebt de tijd voordat de ziekte ernstige(re) vormen aanneemt.

Neem en gun uzelf dan ook die tijd. Tijd om te wennen. En tijd om te leren ermee om te gaan; zie de tips hierna.

2. Houd uw hersenen zo fit mogelijk

Blijf zo lang mogelijk zo actief mogelijk. Hoe leniger en fitter u uw lichaam en hersenen houdt, hoe trager het verloop van uw dementie.

Ga of blijf dus sporten of bewegen. Ga of blijf lezen. Blijf uw hobby’s uitoefenen. En als u nog werkt: houd dat zo lang mogelijk vol.

Er zijn zelfs projecten voor mensen met dementie. Die vindt u op DemenTalent.nl.

Let op: zorg iedere dag óók voor momenten van rust!

3. Praat erover met familie, vrienden en andere naasten

Simpelweg over dementie praten maakt het makkelijker ermee om te gaan. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw familie, vrienden en andere naasten.

Dus vertel hoe u zich voelt. Vraag anderen hoe zij zich voelen. Geef aan waar u bang voor bent. Vraag anderen ook hún angsten te uiten. Praat erover en blijf erover praten.

Zo ontdekt u samen hoe jullie er het beste mee om kunnen gaan. En voorkomt u dat het ongemakkelijk wordt en u hen begint te vermijden, of zij u.

Werkt u nog? Praat er dan ook over met uw werkgever en collega’s!

4. Praat erover met lotgenoten

Natuurlijk bent u niet de eerste met dementie. En u zult niet de laatste zijn. Zoek uw lotgenoten op. Wissel tips en ervaringen uit. Vind troost én kracht bij elkaar.

2 manieren om gemakkelijk met lotgenoten in contact te komen:

  • Word lid van het forum van Alzheimer Nederland
  • Word lid van een gespreksgroep voor mensen met dementie

5. Wees duidelijk over wat ú wilt

Nu u nog grotendeels de regie over uw eigen leven hebt: geef kraakhelder aan wat uw wensen zijn. Oók wanneer uw dementie vergevorderd is en u niet meer wilsbekwaam bent. Daar is NU het moment voor!

Regel zaken ook zo lang mogelijk zelf. Onderhoud bijvoorbeeld zo lang mogelijk het contact met (zorg)instanties. Al is het maar om uw hersenen fit(ter) te houden.

6. Regel (alvast) praktische zaken

Zorg dat u een aantal belangrijke zaken op orde hebt. Des te makkelijker is het wanneer anderen taken van u over moeten nemen. Of beslissingen moeten nemen over uw leven.

Denk aan:

  • Een overzichtelijke administratie (documenten, verzekeringen, bankzaken, etc.)
  • Belangrijke documenten via de notaris: testament, wilsbeschikking, volmachten, etc.
  • Uw wensen voor uw uitvaart

Alzheimer Nederland heeft alles voor u op een rijtje gezet.

7. Onderzoek welke vormen van (thuis)zorg mogelijk zijn

Vroeg of laat zorgt uw dementie ervoor dat u (professionele) zorg nodig hebt. Er zijn verschillende vormen van hulp mogelijk. Denk aan verzorging in een verpleeghuis. Of zorg door uw naasten (mantelzorg).

Er is ook thuiszorg mogelijk bij dementie. Daarover informeren wij u graag. Neem contact op voor een verkennend gesprek.

Download onze Alzheimer whitepaper