Personenalarmering voor ouderen

Alles wat u wilt en moet weten

Denkt u aan personenalarmering? Voor ouderen zijn er veel mogelijkheden. Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rij gezet.

Wat is personenalarmering? (Betekenis & uitleg)

Personenalarmering is een alarmsysteem om snel hulp te krijgen wanneer u die nodig heeft. U draagt bijvoorbeeld een zendertje om uw pols of nek. Daarmee maakt u met 1 druk op de knop contact met een meldkamer. Die schakelen vervolgens familieleden, vrienden of buren in die direct in actie komen.

In dit artikel:

  • Hoe werkt personenalarmering?

Hoe werkt personenalarmering?

Personenalarmering werkt met een zender. Die draagt u meestal om uw pols of nek. Op die zender zit een makkelijk in te drukken (meestal rode) knop.

Drukt u op die knop? Dan gaat er direct een signaal naar een professionele meldkamer, die 24 uur stand-by is.

Let op: alle systemen werken sowieso met een ‘klassieke’ telefoonaansluiting van KPN. Maar heeft u een vaste telefoonlijn via de kabel (van Ziggo)? Dan heeft u een systeem nodig dat werkt met een digitale telefoonaansluiting. Neem contact op met uw leverancier om dit na te vragen.

Zodra de meldkamer uw melding binnenkrijgt, worden personen die zijn opgegeven als ‘sleuteladres’ gealarmeerd. Meestal is dit familie, maar het kunnen ook vrienden of buren zijn. Of uw huisarts of de thuiszorg.

De personen die door de meldkamer gealarmeerd zijn, kunnen nu in actie komen. Zij gaan naar u toe of bellen u om te vragen wat er aan de hand is.

Is de eerste persoon die het alarm krijgt niet bereikbaar? Dan wordt de oproep direct doorgeschakeld naar de volgende op de lijst. Zo is er altijd wel iemand die uw oproep krijgt. Voor u een veilig gevoel.

Welke soorten zijn er?

Personenalarmeringssystemen zijn er inmiddels in allerlei soorten en maten. En met vele verschillende mogelijkheden. Welke voor u het meest geschikt is, kunt u het beste overleggen met uw arts, de thuiszorg, familie of vrienden.

Manier van dragen:

  • armband/polsband
  • horloge
  • ketting

Mobiele personenalarmering voor buitenshuis:

  • werkt bijvoorbeeld via uw mobiele telefoon
  • met GPS-functie, zodat mensen kunnen zien waar u precies bent

Speciale functies:

  • met valdetectie, die automatisch een signaal zendt wanneer iemand valt
  • met bewegingsdetectie, die automatisch een signaal zendt als u lange tijd niet beweegt
  • waterdicht, bijvoorbeeld voor onder de douche

Met name dankzij de detectiesystemen kunnen ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Systemen via internet:

  • als u zonder vaste telefoonaansluiting woont
  • werkt via wifi

Wie regelt het?

Personenalarmering regelt u in principe zelf. Bijvoorbeeld door het aan te vragen via het Wmo-loket van uw gemeente (zie hieronder).

Natuurlijk kunt u wel hulp krijgen bij het regelen. Bijvoorbeeld via de thuiszorg, dus ook via Zuster Jansen. Of u kunt uw naasten vragen om hulp.

Hoeveel kost het?

Omdat er vele leveranciers zijn van personenalarmingsystemen, is het moeilijk om een nauwkeurige schatting te geven van de kosten. U kunt goedkope systemen kopen van 30 euro tot dure van 150 euro en meer. Voordat u een keus maakt: laat u goed informeren en adviseren!

Goed om te weten:

  • U kunt in aanmerking komen voor een vergoeding. Van uw gemeente (via de Wmo) óf uw zorgverzekering (in de basisverzekering)
  • In sommige gevallen zijn de kosten fiscaal aftrekbaar

Bron: Rijksoverheid.nl

Hoe kunt u het aanvragen?

Personenalarmering kunt u via Zuster Jansen aanvragen. Dan helpen wij u van advisering tot installatie en abonnement bij een meldkamer.

Let op: u kunt ook een systeem zonder abonnement kopen. Dat kunt u dan direct contact laten opnemen met een van uw mantelzorgers. Dit is echter een stuk onbetrouwbaarder. Zowel in de verbinding als de zekerheid dat degene die de melding ontvangt, bereikbaar is.

Wilt u eens vrijblijvend met ons over personenalarmering van gedachten wisselen? Geen probleem: neem contact op met onze zorgcoördinator (020 63 66 847). Samen bespreken jullie de mogelijkheden.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen