Parkinson bij vrouwen

Parkinson bij vrouwen

Komt Parkinson ook bij vrouwen voor? Jazeker! Zelfs net zo vaak als bij mannen. Het is één van de grootste misverstanden die er bestaan rond de ziekte van Parkinson.

Er is verder weinig verschil tussen mannen en vrouwen: de symptomen van Parkinson zijn hetzelfde, evenals het verloop ervan. Het enige noemenswaardige verschil is dat mannen gemiddeld vroeger met de ziekte te maken krijgen dan vrouwen.

Symptomen van Parkinson bij vrouwen

Zoals we hierboven al stellen: de symptomen van Parkinson verschillen niet tussen mannen en vrouwen. De verschijnselen die we hieronder noemen, zijn dus van toepassing op de ziekte in het algemeen.

Let op: het is niet zeker dat je deze symptomen hebt. Bij iedere vrouw (en man) verloopt de ziekte anders.

Vroege symptomen

  • Problemen met de stoelgang: verstopping (obstipatie) bij het poepen kan een vroeg teken zijn van Parkinson.
  • Slaapstoornissen: hierbij gaat het met name om onrustige bewegingen wanneer u droomt.
  • Reukstoornis: u kunt minder goed of zelfs helemaal niet meer ruiken.
  • Psychische problemen: sommige mensen krijgen last van neerslachtigheid, depressie of angst. Het kan ook zijn dat u plotseling een burn-out heeft.

Verder lezen over beginnende symptomen van Parkinson >

Latere symptomen

Pas in een later stadium van Parkinson, krijgt u de symptomen waar de ziekte om bekend staat:

  • Beven: ongewild trillen uw handen of andere delen van uw lichaam. Dit is misschien wel het bekendste verschijnsel van Parkinson, ook bij vrouwen.
  • Stijfheid: u krijgt meer moeite met bewegen. Ook kunt u minder ver bewegen. U kunt uw armen bijvoorbeeld in een minder grote boog zwaaien.
  • Evenwichtsproblemen: met de ziekte vergroot ook het risico dat u valt. Daarom zijn oefeningen bij Parkinson ook zo belangrijk.
  • Traag bewegen: u merkt dat uw bewegingen minder snel gaan dan voorheen. Een gevolg van de tragere communicatie tussen uw hersenen en spieren.

Er zijn daarnaast nog veel meer symptomen van Parkinson. Bijvoorbeeld symptomen bij het oog.

Heeft u of uw naaste te maken met de ziekte van Parkinson?

Dan is de kans groot dat u binnenkort (meer) zorg nodig heeft. Wij kunnen het u op korte termijn zo comfortabel mogelijk maken. Zo kunt u ook zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Dankzij onze hulp kunnen we ook mantelzorgers ontlasten, voor wie de hulp vroeg of laat te zwaar wordt.

Bekijk ons aanbod