Wat is een chronische ziekte?

De letterlijke betekenis van ‘chronische ziekte’ is ‘lichamelijke of psychische ziekte of aandoening zonder uitzicht op (volledige) genezing en met gemiddeld een lange ziekteduur’ (bron: encylo.nl). Met ‘lange ziekteduur’ wordt doorgaans langer dan 3 maanden bedoeld, óf meer dan 3 periodes van ziekte in 1 jaar.

Wat voor chronische ziekten zijn er?

Voorbeelden van veelvoorkomende chronische ziektes (voor op latere leeftijd) zijn:

Wat houdt een chronische ziekte in?

Als u een chronische ziekte hebt, heeft dat gevolgen voor uw dagelijkse leven. Hoe groot de gevolgen zijn, hangt af van de ernst van de aandoening.

Allereerst brengen chronische ziekten uiteraard verschillende gezondheidsklachten met zich mee. De meestvoorkomende zijn:

  • U bent moe/hebt weinig energie
  • U heeft (veel) pijn
  • U wordt angstig

Door deze klachten kunt u in meer of mindere mate beperkt worden. Bijvoorbeeld in het doen van het huishouden. Of bij sporten of het uitoefenen van hobby’s.

Een chronische ziekte kan ook veel betekenen voor uw sociale leven. Want:

  • Het contact met familie en vrienden kan veranderen. Hierdoor kunt u zich eenzaam gaan voelen.
  • Uw omgeving kan onbegrip tonen als het gaat om uw gezondheidssituatie. Hierdoor kunt u zich somber(der) gaan voelen.

Tot slot betekent een chronische ziekte ook dat u afhankelijk wordt van (thuis)zorg.

Wij begrijpen precies wat een chronische ziekte voor u betekent

Een chronische ziekte heeft een enorme impact op uw leven. Zeker op latere leeftijd, en zeker wanneer de aandoening betekent dat uw leven ingrijpend verandert.

Natúúrlijk maakt u zich zorgen: kan ik nog wel de dingen doen die ik zo graag doe? Kan ik nog wel naar mijn geliefden toe, of moeten zij nu altijd naar mij toekomen? Moeten mijn naasten nu voor mij gaan zorgen? Kan ik nog wel thuis blijven wonen, of moet ik verhuizen?

Kortom: een chronische ziekte kan u erg onzeker maken. Wij nemen graag zo veel mogelijk van die onzekerheid voor u weg. Door het bieden van passende, particuliere thuiszorg.

Particuliere thuiszorg koopt u zelf in. Dat betekent dat u ook alles bepaalt: welke zorg, wanneer u de zorg krijgt en voor hoe lang.

Daardoor kunt u verhuizing naar een verpleeghuis zo lang mogelijk uitstellen.

Bekijk ons zorgaanbod