Hart- en vaatziektes op latere leeftijd

Over het algemeen kan gezegd worden dat naarmate we ouder worden, het risico op hart- en vaatziektes stijgt. Daarom is het belangrijk om voldoende te weten over hart- en vaatziektes, en ook over het eventuele voorkomen ervan. Want is het mogelijk om hart- en vaatziekten te voorkomen? En zo ja, hoe kunt u dat het beste doen? In dit artikel vertellen wij u meer over de verschillende hart- en vaatziektes en over het verkleinen van de kans dat u hiermee te maken krijgt.

Wat zijn hart- en vaatziektes?

Hart- en vaatziektes zijn aandoeningen die zich bevinden in het hart- en vaatstelsel. Het kan gaan om aangeboren varianten, maar er zijn ook veel varianten die ontstaan door een ongezonde leefstijl of andere gezondheidsproblemen. De varianten in de laatstgenoemde categorie kunnen dus voor een deel worden voorkomen. Als we het hebben over hartziekten, denken we aan onder andere aan een hartritmestoornis, een hartinfarct, cardiomyopathie (wanneer de hartspier niet goed samentrekt) of Angina pectoris (waarbij het hart te weinig zuurstof krijgt en er hartkrampen ontstaan).

Bij vaatziekten is er sprake van een probleem met de bloedvaten. Ze kunnen bijvoorbeeld vernauwd of juist verwijd zijn. Onder vaatziekten verstaan we onder andere slagaderverkalking, trombose, longembolie en het fenomeen van Raynaud (waarbij de bloedtoevoer naar vingers en/of tenen is verminderd).

Hart- en vaatziekten voorkomen

Zoals gezegd is er een aantal hart- en vaatziektes dat aangeboren is. Erfelijkheid en/of geslacht spelen dan bijvoorbeeld een rol. Hier kunt u helaas van tevoren geen invloed op hebben. Wanneer u de niet-aangeboren hart- en vaatziekten voorkomen wil, is het belangrijk dat u gezond leeft en voldoende beweegt. Niet roken, gezond eten, het op peil houden van cholesterol en de bloeddruk zijn voorbeelden van een gezonde leefstijl. Het voedingsadvies bij hart- en vaatziektes is over het algemeen: eet gezond en gevarieerd, matig met alcohol, kies af en toe voor een vleesvervanger, eet voldoende noten en kies voor volkoren graanproducten wanneer dat kan. Wilt u meer lezen over het voedingsadvies bij hart- en vaatziektes? Lees dan ons Leefwijzer-artikel dat daarover gaat. In de Leefwijzer vindt u bovendien ook andere informatie over ouderengeneeskunde, ouderen, preventie en meer gerelateerde onderwerpen.

Als het gaat om de keuze voor gezonder leven, speelt leeftijd geen enkele rol: u bent nooit te oud om meer te bewegen of gezondere keuzes te gaan maken op het gebied van eten. Ook voor stoppen met roken is het nooit te laat!

Onderwerpen